Koliko se Evropa "crveni" u nastojanju da bude zelena? 1Foto: Pixabay/Skeeze

EU postaje sve zavisnija od Kine u njenom nastojanju da smanji emisije gasova staklene bašte i pređe na zelene tehnologije, upozorio je šef EU za klimu Vopke Hoekstra, dodajući da to postaje „problematično“ u budućnosti.

Evropa je nekada bila lider u proizvodnji solarnih panela, ali je izgubila svoju poziciju u odnosu na Kinu pre više od deset godina, primetio je Vopke Hoekstra na događaju u Briselu u utorak, prenosi portal Euractiv.rs.

„Ovo je uglavnom kineska stvar“, rekao je holandski komesar tokom događaja koji je organizovao ekonomski istraživački centar Bruegel.

„I, znate, postajemo sve crveniji dok postajemo zeleniji“, rekao je Hoekstra o rastućoj dominaciji Kine u čistim tehnologijama.

„Postajemo sve više zavisni od Kine u našoj težnji da postanemo zeleniji, što je problematično”.

Evropski proizvođači solarnih panela upozorili su da su „spremni da zatvore proizvodne linije“ osim ako EU ne preduzme hitne mere da spasi sektor.

Zalihe su se gomilale poslednjih godina zbog priliva jeftinih solarnih panela uvezenih iz Kine, a evropski proizvođači su sada suočeni sa prezasićenošću ponude koja smanjuje potražnju za njihovim proizvodima.

Ukoliko kupovina viška zaliha nije moguća, industrija poziva Komisiju da razmotri „zaštitne“ mere kao što su uvozne tarife i kvote.

Međutim, Komisija je upozorila na ovo, rekavši da bi ograničenja uvoza mogla da ometaju cilj EU da poveća kapacitet solarne proizvodnje na 600 gigavata do 2030. godine, sa 263 GV danas.

„S obzirom na to da se trenutno u veoma značajnoj meri oslanjamo na uvoz da bismo dostigli ciljeve EU za korišćenje solarne energije, svaka potencijalna mera treba da se odmeri u odnosu na ciljeve koje smo sebi postavili kada je u pitanju energetska tranzicija“, rekla je Merid MekGinis, komesarka EU zadužena za finansijske usluge.

Proizvodnja solarnih panela nije jedini sektor na koji utiče kineski uvoz. EU se takođe suočava sa povećanom konkurencijom Kine u pogledu turbina na vetar i električnih vozila, koja se tamo jeftino masovno proizvode i izvoze u Evropu.

Umesto da uvozi, Hoekstra je rekao da bi Evropa trebalo da preuzme vođstvo kada je u pitanju proizvodnja čiste tehnologije.

„Trebalo bi da budemo na čelu ovoga. Naša preduzeća vole da budu na čelu ovoga. A apsolutno sam uveren da i ovde postoji velika poslovna prilika”.

Prošle nedelje, zakonodavci EU složili su se oko predloženog Zakona o neto nulti industriji (NZIA) za proizvodnju 40 odsto tehnologija poput solarnih panela, vetroturbina, toplotnih pumpi i električnih baterija na evropskom tlu do 2030. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari