Pametni sistem za čistiji vazduh postavljen kod tržnog centra "Ušće" 1foto (BETAPHOTO/UNDP Communications Serbia/David Micić)

Institut „Mihajlo Pupin“, uz finansijsku podršku Evropske unije (EU), postavio je pametni sistem za čistiji vazduh na otvorenom prostoru, u okviru tržnog centra „Ušće“ u Beogradu, saopštio je danas Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Sistem koristi kinetičku energiju i energiju vetra za rad prečišćivača vazduha, što ga čini energetski neutralnim, a očekuje se da će značajno smanjiti količinu PM čestica i drugih zagađujućih materija.

Nedavno istraživanje UNDP o stavovima građana Srbije prema životnoj sredini i klimatskim promenama pokazalo je, treću godinu zaredom, da je zagađenje vazduha pitanje životne sredine koje najviše brine građane, rekao je zamenik stalnog predstavnika UNDP Fabricio Andreuci.

„Pametni sistem za čistiji vazduh“ je jedan od 52 do sada podržana inovativna rešenja u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Taj projekat, uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari