sunceFoto: Screenshot

Najveća erupcija na Suncu tokom 2023. godine zabeležena je 31. decembra u 22:55 časova po našem vremenu, saopštila je Stručno-istraživačka jedinca (SIJ) za praćenje Sunčeve aktivnosti, klimatskih promena i svetlosnog zagađenja Astronomske opservatorije u Beogradu.

Kako navode, za dva do tri dana pojačan Sunčev vetar će zapljusnuti Zemlju, što može izazvati određene efekte u Zemljinoj atmosferi i magnetosferi, kao što su na primer smetnje u signalima, pojačanje polarne svetlosti itd.

„Ova erupcija je ocenjena kao X5.0, što je svrstava visoko na skali jačina erupcija, tj. prethodna jaka erupcija iz 2023. godine se desila 14. decembra i bila je oko dva puta slabija, sa ocenom X2.8“, dodaju iz Astronomske opservatorije.

Napominju da je učestalost i jačina erupcija na Suncu u vezi sa pojačanom Sunčevom aktivnošću koja ima jedanaestogodišnji ciklus.

„Maksimum Sunčeve aktivnosti se očekuje 2025. godine. Erupcije se klasifikuju kao A, B, C, M i X prema njihovoj jačini maksimuma rendgenskog zračenja u blizini Zemlje. Razlika između klasa je da je naredna 10 puta snažnija od prethodne. Ova erupcija je bila intenzivnija nekoliko desetina hiljada puta nego one koje se klasifikuju kao erupcije klase A, a najjačaje u poslednjih šest godina“, objašnjavaju iz Astronomske opservatorije u Beogradu.

Astronomska opservatorija: Maksimum Sunčeve aktivnosti se očekuje 2025. godine 1
Foto: sdo.gsfc.nasa.gov

Snimak erupcije i mereni intenzitet rengdenskog zračenja preuzet sa satelita za proučavanje Sunčeve dinamike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari