uragan, poplave, klimatske promene, prirodna katastrofaFoto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Nova generalna sekretarka Svetske meteorološke organizacije (WMO) Seleste Saulo najavila je da će ključni prioritet njene administracije biti jačanje sistema za rano upozoravanje na ekstremne vremenske prilike.

„Prilagođavanje promenljivoj klimi nije izbor, već suštinska neophodnost“, naglasila je ona na konferenciji za novinare u UN u Ženevi.

Ona je prva žena na čelu Sventske meteorološke organizacije a dužnost je preuzela 4. januara ove godine.

Navela je da je masovno širenje dezinformacija jedan je od najvećih rizika u izveštaju o globalnim rizicima Svetskog ekonomskog foruma za 2024, te da su novinari ključni u borbi pritiv dezinformacija i poricanja klimatskih promena.

Svetska meteorološka organizacija: Sistemi za rano upozoravanje oslonac u smanjenju rizika od  klimatskih katastofa 1
Foto: WMO

„Rizici po životnu sredinu, odnosno ekstremni vremenski uslovi, kritične promene Zemljinih sistema i gubitak biodiverziteta smtraju se kao tri najveća rizika na duži rok. Zajednička nit koja prolazi kroz sve ove rizike je klimatska kriza. Sistemi ranog upozoravanja će biti oslonac u smanjenju rizika od katastrofa, pretvarajući pretnje u prilike za održivi razvoj“, navela je generalna direktorka Svetske meteorološke organizacije.

Osim poboljšavanja sistema za rano upozoravanje na vremenske prilike, radiće na tome, kako je dodala, da nauku i informacije, koje spašavaju živote, učine dostupnim svima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari