uragan, poplave, klimatske promene, prirodna katastrofaFoto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Svaka 12. bolnica u svetu biće u opasnosti od potpunog ili delimičnog zatvaranja zbog ekstremnih vremenskih prilika ako ne dođe do brzog ukidanja fosilnih goriva, upozoravaju međunarodni klimatski analitičari iz Inicijative XDI, nakon analize više od 200.000 bolnica u svetu.

Kako navode u Izveštaju o proceni rizika globalne bolničke infrastrukture od klime, ukupno 16.245 bolnica je pod visokim rizikom do kraja veka, skoro duplo više nego što je trenutno ugroženo.

„Stambena ili poslovna zgrada sa ovim nivoom rizika smatrala bi se neosiguranom“, ističu ovi stručnjaci.

Više od 16.000 bolnica u svetu u opasnosti do 2.100 godine zbog ekstremnih vremenskih prilika 1
Foto: XDI

Ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,8 stepeni Celzijusa sa brzim ukidanjem fosilnih goriva, kako smatraju, prepolovilo bi rizik od oštećenja bolničke infrastrukture širom sveta.

Trenutno jugoistočna Azija ima najveći procenat bolnica sa visokim rizikom od oštećenja usled ekstremnih vremenskih prilika. Skoro svaka peta bolnica (18, 4 odsto) mogla bi da bude potpuno ili delimično zatvorena do kraja veka.

„Klimatske promene sve više utiču na zdravlje ljudi širom sveta. Šta se dešava kada loše vremenske prilike rezultiraju i zatvaranjem bolnica? Naša analiza pokazuje da će bez brzog ukidanja fosilnih goriva rizici po globalno zdravlje biti dodatno pogoršani, pošto hiljade bolnica ne budu bile sposobne da pružaju usluge“, rekao je dr Karl Malon, direktor nauke i tehnologije u XDI, a prenosi Gardijan.

Iako neke od bolnica, kako kaže, mogu biti prilagođene da se suoče sa efektima ekstremnih vremenskih prilika kao što su uragani, jake oluje, poplave i šumski požari, mnoge će biti premeštene uz velike troškove.

Ovo će uglavnom uticati na zemlje sa niđim i srednjim prihodima, gde se nalazi 71 odsto (11.512) bolnica u riziku do kraja veka.

Do 2050. trećina svih bolnica sa visokim rizikom (3.357) na svetu biće u Južnoj Aziji ako emisije iz fosilnih goriva budu visoke. Do 2100. ovo bi moglo porasti na 5.894. Bolnice koje se nalaze na obalama i blizu reka su najugroženije.

„Jasno je da klimatske promene prete da potkopaju stabilnost zdravstvenih sistema od kojih zavise naši pacijenti i zajednice. Bilo da to rezultira zatvaranjem zdravstvenih ustanova ili preopterećenjem klinika rastućim bolestima, ljudske posledice su strašne“, izjavio je profesor Nik Vots, direktor Centra za održivu medicinu na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru.

Podsetimo, ove godine klimatske promene donele su ekstremne vremenske prilike koje ometaju zdravstvenu negu, pri čemu je uragan Idalija na Floridi izazvao evakuaciju 10 bolnica, dok je prizemlje bolnice u Toskani poplavljeno nakon oluje Kiran.

XDI je objavio lokacije i nazive svih bolnica u opasnosti i pozvao vlade da provere bolnice u svom regionu kako bi ih zaštitile.

„Vlade imaju obavezu prema stanovništvu da obezbede kontinuirano pružanje bolničkih  usluga. Da pojedinačne vlade ne preduzmu mere na osnovu ovih informacija ili da globalna zajednica ne podrži vlade kojima je potrebna, to bi očigledno bilo zanemarivanje dobrobiti njihovih građana“, naveo je dr Malon.

Analiza je objavljena uoči dana zdravlja na klimatskoj konferenciji UN COP28 koja se održava u Dubaiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari