Ako Srpska lista "dobije" 97 odsto, onda ni SNS ne sme manje 1Marko Jakšić

Krajnje negativne su reakcije Srba na Kosovu na izborni spot naprednjaka u kojem su isključeni gradovi Kosova, čak i Mitrovica.

Odavno ništa nije izazvalo toliko negativnih reakcija da su brže bolje uradili novi spot sa mestima na Kosmetu, očigledno samo za lokalnu upotrebu, koji su potom masovno delili na društvenim mrežama. Na nacionalnim televizijama ga nisam video – kaže za Danas Marko Jakšić, nekadašnji odbornik građanske inicijative Olivera Ivanovića „Srbija, demokratija, pravda“, opisujući atmosferu na severu Kosova tokom izborne kampanje.

Kako dodaje, spot ne predstavlja ništa što Vučić nije prihvatio kao svoju obavezu 2012. godine i na čemu sve vreme radi, krijući se iza velike borbe za Srbe na Kosovu.

– A to je priznanje nezavisnosti Kosova. Ima i nečeg dobrog od spota, osvestio je mnoge što se tiče iskrenosti Vučićevog režima u borbi za nas na Kosovu – ukazuje Jakšić.

On već nekoliko dana na svom nalogu na Fejsbuku ima fotografiju na kojoj je obrnuta jedinica i na kojoj piše „za njinu decu“, parodirajući situaciju sa spotom bez Kosova i zahtev SNS da svi članovi i funkcioneri stave broj jedan na svoje društvene mreže umesto ličnih fotografija.

– Obavezna akcija „Jedinica na profilu“, iako nije originalna, čini mi se da se ne odvija onako kako bi možda inicijatori želeli. Osim par perjanica Srpske liste/SNS-a i nekolicine od njih zavisnih zaposlenih u institucijama Srbije, niko drugi je nema. Izgleda da je među ljudima ovde preovladao stav da ukoliko zbog ucena moramo da glasamo za vas, ne moramo na silu da vas volimo – kaže Jakšić.

Na pitanje da li je kampanja SNS stigla do Mitrovice i ima li popisivanja sigurnih glasova i pritisaka da se glasa, on odgovara da javne, vidljive kampanje još nema, ali da je sigurno da lokalni SNS tj. Srpska ne prepušta ništa slučaju.

– Posebno zato što je na prethodnom glasanju lestvica visoko postavljena. Jer ukoliko Srpska lista „dobije“ 97 odsto, onda ni SNS ne sme da ima manje. To je već uigrana mašinerija koja gotovo svake godine od 2012. pobeđuje na izborima u oba sistema, putem krađe, ucena i pritisaka. A ovo vreme pred kampanju je doba za skeniranje biračkog tela, kroz čuvene kapilarne glasove i sondažu opredeljenja svakog od birača, da bi se na dan izbora krađa jednostavnije sprovela. Pritisaka nema, još je rano za njih. Oni dolaze malo kasnije, trenutno se obećavaju nova radna mesta i grad se malo uređuje – opisuje naš sagovonik.

Upitan da li je bilo masovnog prijavljivanja za 100 evra pomoći države i jesu li počele da „ležu“ pare, on kaže da je bilo pokušaja masovnog odricanja od državne pomoći, ali bezuspešno.

– Od nje su se odrekli samo pojedini lideri i članovi Srpske, dok su se obični ljudi gotovo svi prijavili. Nema problema u isplati tog novca, sve je više onih koji su ga podigli, a i mnogi potrošili pomažući onima kojima je pomoć potrebnija – navodi on.

Posle odluke Ustavnog suda Kosova na pomolu je nova vlada u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem, pa se postavlja pitanje njene kooperativnost oko pregovora sa Beogradom.

– Kurtijeva vlada je srušena zato što nije htela da sarađuje sa američkim posrednikom Grenelom na način na koji se očekivalo. Svakako će se SAD od nje tražiti spremnost za brzi „kompromis“ sa Beogradom, ali rano je za ocenu kolika će ta kooperativnost biti. Svakako će biti limitirana stalnim pritiskom Kurtijevog Samoopredeljenja koje je sve jače, neki kažu i blizu 50 odsto podrške birača. Budući premijer Avdulah Hoti mi je lično manje poznat kosovski političar, dolazi iz Mustafinog LDK (DSK), bio je ministar finansija, a u Kurtijevoj vladi njegov prvi zamenik. Svakako istaknutija ličnost te stranke- procenjuje Jakšić.

Na pitanje hoće li dosadašnji premijer Aljbin Kurti na miran način otići s vlasti, on odgovara da mu nema drugog izbora.

– Bilo kakvo nasilje bi išlo u korist njegove štete. Verovatno će biti protesta, ali ne verujem da će dugo trajati jer bi mogli da ‘potroše’ energiju njegovih pristalica na samom početku izbornog ciklusa. Svakako će on koristiti sve što mu bude na raspolaganju da vrši pritisak na šarenoliku i nestabilnu vladu, uključujući i eventualni sporazum sa Beogradom, u pokušaju da dođe do vanrednih izbora na kojima bi nošen trenutnim raspoloženjem birača mogao da pobedi – zaključuje Marko Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari