Natan Albaharifoto FoNet Milica Vučković

Kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje i potpisuje sporazum sa Francuskom u vrednosti većoj od tri milijarde evra za kupovinu aviona, kao direktnu pogodbu, javnost i građani imaju pravo da znaju da li se ovaj novac troši na pravi način i da li je neophodno da potrošimo jednu šestinu godišnjeg budžeta na kupovinu naoružanja, izjavio je danas član predsedništva Pokreta slobodnih građana (PSG) Natan Albahari.

Albahari je u pisanoj izjavi saopštio da način na koji se dolazi do ovog sporazuma jasno govori „da se ovde ne radi do kraja o bezbednosti, već i o interesu da Vučić pokrije demokratski deficit u Srbiji i napad u Banjskoj, time što će sklopiti unosan posao sa jednom od najmoćnijih država na svetu“.

„Predsednik Francuske Emanuel Makron je bio više nego eksplicitan po ovim pitanjima na zajedničkoj konferenciji za medije, i rekao da očekuje brzo razrešenje ovih pitanja kako bi se saradnja nastavila. Za ovakav trošak, od tri milijarde evra, neophodno je da postoji saglasnost struke, kao i ozbiljna rasprava u Skupštini, odnosno da građani znaju da je ovo najbolje moguće rešenje za Srbiju“, kazao je Albahari, koji je i međunarodni sekretar PSG.

Podsetio je da su građani Srbije „svedoci da se od strane režimskih medija vodi kontinuirana kampanja protiv država zapada, naročito Francuske i Nemačke, a sada naprasno to postaju naši najbliži saveznici i saradnici“.

„Sigurni smo da bi za javnost u Srbiji mnogo bolje bilo da zna ko su nam saveznici i da o tome postoji strategija, a ne kampanja. Zašto baš sada, i zašto baš ove avione kupujemo, ko će ih i po kojoj ceni održavati, da li postoje jeftinija rešenja koja bi na isti način zadovoljila naše potrebe, ređaju se pitanja o ovom slučaju“, naglasio je Albahari.

Ocenio je da se na ovaj način, „odlukom jednog čoveka i samo da bi on održao svoju autokratiju, sklapa još jedan u nizu koruptivnih poslova, koji će na kraju verovatno završiti neslavno i bez epiloga“.

„Bliska saradnja sa evropskim i severnoatlantskim zemljama u svim oblastima, pa i vojnoj industriji, je dobra i neophodna za Srbiju, koja se davno opredelila da je to njen put. Ali moramo i da vodimo računa o tome gde se i kako troši novac građana Srbije, da li je to što kupujemo neophodno, ili puki hir jednog čoveka koji je prigrabio apsolutnu vlast“, zaključio je Albahari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari