Albanci na jugu Srbije danas biraju članove Nacionalnog saveta: Sva biračka mesta u tri opštine otvorena na vreme 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS

Albanci u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa danas biraju novi saziv Nacionalnog saveta, a pravo glasa ima blizu 36.000 građana, od čega je oko 16.000 u Bujanovcu.

Glasanje se odvija na ukupno 54 biračka mesta koja su prema podacima sa terena otvorena tačno u sedam sati. Glasanje traje do 20 časova.

Nacionalni savet Albanaca (NSA) broji 15 članova, a birači glasaju za pet lista političkih partija sa juga Srbije koje su prijavile svoje izborne liste.

Partija za demokratsko delovanje (PDD) za predsednika NSA kandidovala je Ragmija Mustafu, Demokratska partija (DP) predložila je Agima Halitija, Alternativa za promene (AP) Levanta Ćazimija, Pokret za demokratski progres (PDP) Nezvada Ljutfijua, dok je kandidat Demokratske partije Albanaca (DPA) Enver Mehmeti.

U Bujanovcu je otvoreno ukupno 26 biračkih mesta, od čega se u samom gradu glasa na sedam biračkih mesta, na četiri mesta građani glasaju u Velikom Trnovcu, dok je ostalih 15 biračkih mesta na području seoskih mesnih zajednica u ovoj opštini.

U Preševu se za izbor članova NSA glasa na 23 biračka mesta, a u opštini Medveđa na ukupno pet biračkih mesta. Ukupan broj građana koji je evidentiran u Posebnom biračkom spisku sa pravom da danas glasa je oko 36.000, a nejveći broj je u Bujanovcu oko 16.000.

U Bujanovcu će za romsku listu pravo glasa imati i oko 1.900 rgrađana Romske nacionalne manjine, 23 Makedonca i 11 Bugara. Sva biračka mesta otvorena su na vreme u sedam sati, a glasanje traje do 20 sati.

Glasanje se odvija po neposredno uz primenu proporcionalnog izbornog sistema, tako da lista sa najvećim brojem glasova dobija i najveći broj mesta u novom sazivu Nacionalnog saveta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari