Albanski ambasador na Kosovu: Albanija će poslati dodatne trupe u mirovnu misiju NATO-a na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Albanija će kao članica NATO-a sledeće godine na Kosovo poslati, pored sadašnjih vojnika, dodatne snage od 40 vojnika u misiji KFOR-a, izjavio je ambasador Albanije na Kosovu Petrit Maljaj.

On je ocenio, kako prenose prištinski mediji, „da bi rizik od još jednog napada iz Srbije mogao biti trajan“.

„Imao sam sastanak sa komandantom KFOR-a i Albanija je uvek bila pri stavu da KFOR treba da pojača svoje prisustvo i da bude prisutan svuda na Kosovu kako bi realizovao svoju misiju bezbednosti i mira za sve građane Kosova. Mislim da KFOR to radi, pojačao je svoje snage i više se oseća njegovo prisustvo na severu Mitrovice, upravo videći opasnost, ali sa druge strane i imaju ideju da što bolje sprovedu misiju koju imaju“, kazao je Maljaj.

Dodo je kako će sledeće, 2024. godine, dovesti dodatnih 40 vojnika u Kfor kako bi Albanija uvek bila u okviru svojih obaveza kao država članica NATO-a.

Ocenjuje da predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti govore o mogućem napadu od strane Srbije, jer „očigledno imaju prave informacije i odlično znaju ove stvari“.

Ambasador je dodao da se problemi moraju rešavati dijalogom koji je doveo do nekih sporazuma koji zahtevaju obostranu implementaciju.

„U konkretnom slučaju, Kosovo je uradilo ono što je trebalo i za to preduzima prave korake“, naglasio je Maljaj.

Inače najviši zvaničnici Kosova, predsednica i premijer ocenjuju da iz Srbije dolazi opasnost za mir i bezbednost u zemlji i regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari