Albanski premijer Rama: EU umesto vizije vodi inercija događaja   1foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je danas da to što Bosna i hercegovina još nije dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji pokazuje da „EU umesto vizije vodi inercija događaja“.

Rama je u intervjuu za Novi magazin rekao da u potpunosti podržava odluku EU o dodeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, i da ne razume zašto takva odluka nije doneta u slučaju BiH.

„Ne razumem razloge za takvu odluku o Bosni i Hercegovini, dok u potpunosti podržavam odluku o Ukrajini i Moldaviji. Ali pustiti Bosnu i Hercegovinu ponovo bez ičega, dok su to jednoglasno tražili svi bosanskohercegovački poslanici koji predstavljaju sve zajednice, još jednom pokazuje da umesto da čvrsto vodi celu Evropu u ovim turbulentnim vremenima, EU umesto vizije vodi inercija aktuelnih događaja. Nadamo se da neće biti potreban još jedan rat da bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata“, rekao je Rama.

On je dodao da bi voleo da EU sledi viziju svojih osnivača ka „punoj implementaciji“ evropskog projekta, koji uključuje i „punu integraciju Zapadnog Balkana“.

„Odbijanje Srbije da se pridruži sankcijama EU nije pristajanje Srbije na agresiju. Naprotiv. Srbija se tri puta zaredom svrstala u red demokratskog sveta glasajući protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama. Turska je još jedna zemlja koja se nije uskladila sa sankcijama, ali jeste protiv Rusije u UN i takođe daje jedinstven doprinos svima nama angažujući se sa Ukrajinom, UN i samom Rusijom u humanitarne svrhe“, kazao je albanski premijer.

On je ocenio i da je najozbiljniji problem Srbije na duži period to što nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu, i smatra da će ona radi svoje budućnosti morati da to uradi: „U jednom trenutku Srbija će morati da prizna Kosovo i da se oslobodi tereta koji ne bi trebalo predugo da podriva svetlu budućnost vaše zemlje. Razumem poteškoće u rešavanju tako gorućeg pitanja, ali Kosovo je zauvek nestalo.“

Prema njegovim rečima u dijalogu Beograda i Prištine na obe strane ima „mnogo nevoljnosti“, a pomirenje je nemoguće bez „bolnog i strpljivog procesa dijaloga“.

Rama je odbio da prognozira evropski put Zapadnog Balkana.

„Ovo je veoma nezgodno pitanje i nisam toliko hrabar da predviđam Balkan, ali mogu s vama da podelim svoju veliku nadu da najbolje tek dolazi“, kazao je premijer Albanije za Novi magazin.

Voda u pustinji

Nije fer što je Evropska unija vezala integracije Severne Makedonije i Albanije kako bi ih održala „na okupu i da im obema budu otvoreni pristupni pregovori“.

„Tražiti sreću u ovom procesu je kao tražiti vodu u pustinji. Ipak, poslednji i konačni francuski predlog nakon neumornog napredovanja Emanuela Makrona i njegovog tima sa dve strane tokom samita NATO-a, potpuno je prihvatljiv. Bar po mom mišljenju. Nadam se da je ovaj zbrkani ćorsokak pri kraju“, kazao je Rama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari