Aleksandar Vučić u "Ćirilici": Dinar je jedina legalna valuta na Kosovu, u inostranstvu se vodi hajka protiv Srbije 1Foto: printscreen / Happy TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je gostujući u emisiji Ćirilica na televiziji Happy da je dinar jedina legalna valuta na Kosovu i da su sve druge su ilegalne.

„Kosovo ne može da dobije dozvolu za korišćenje evra, Kosovo nema takav papir kao Crna Gora, koja je to nabavila od Nemaca“, izjavio je Vučić.

Na pitanje voditelja Milomira Marića prokomentarisao je pozivanje stranih zvaničnika da se odloži odluka o ukidanju dinara.

„Čujemo mi njih kada govore o odlaganju, ali ljudi moraju da shvate zašto to stranci rade. Stranci sa Zapada tvrde da je Kosovo nezavisna država koja može da radi šta hoće, ako je to tačno, zašto onda postoji dijalog, zašto razgovarate sa nama?“, rekao je Vučić.

Rekao je da je tačno to da neko vrši pritisak na Srpski narod.

„Ključno je pitanje šta možemo da uradimo u ovakvim geopolitičkim okolnostima, da budem sasvim iskren to je izuzetno teško, i nisam ja prosuo svu pamet ovoga sveta“, rekao je Vučić.

Naveo je i da su mnoge akcije usmerene ka slabljenu položaja Srbije na Kosovu i Metohiji.

„Evropljanima i Amerikancima moramo da budemo zahvalni što neće nestabilnost, a Kurtiju se žuri. On ima savetnika iz Velike Britanije, Nemca poreklom, o kome će tek biti reči narednih dana, a koji ga vodi ka tim rešenjima“, izajvio je predsednik.

Izneo je tvrdnju da se u stranim medijima sprovodi hajka na Srbiju i uvredio ugledni britanski list Gardijan.

„Sva ova hajka koja se protiv Srbije sprovodi u inostranstvu, poput dna kakav je Gardijan, koji je jedan kriminalni list, do toga kada Bajden da izjavu, koji je uvek dobro pripremljen, i kaže da veruju da će ako puste da Ukrajina izgubi od Rusije, umesto da kaže šta će biti s Baltikom, on kaže Balkanom. Svakom se desi da pogreši, ali sledećeg dana u Bildu izađe moja slika s Putinom i kaže: Da li je na ovo Bajden mislio? I navode da li je to dokaz da će Vučić da izazove rat na Balkanu. A u tekstu ništa.U Frankfurter Algemane Cajtung danas kažu da je Vučić fasciniran onim što je Azerbejdžan uradio u Nagorno Karabagu“, ispričao je Vučić.

Predsednik Srbije je zatim izšao pred tablu i pokušao detaljno da objasni na koje sve načine „stranci“ pokušavaju da destabilizuju Srbiju.

Nakon toga je izjavio da kosovski premijer Aljbin Kurti ide u otvoreno etničko čišćenje srpskog naroda na Kosovu, zbog čega je Srbija tražila hitno sazivanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Tražili smo, ali ne verujem da će dozvoliti. Radi se o 15 zemalja, od kojih je šest „nepriznavača“ Kosova. Podneli smo zahtev i čekamo odgovor narednih dana“, rekao je Vučić.

Želimo mir, stabilnost, nećemo nikakve ratove, naglasio je on, dodajući da je završio i pisma liderima  članica EU i predstavnicima evropskih institucija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari