Aleksandar Vučić odlučio da ide u Tiranu na Samit EU-Zapadni Balkan 1foto: Printscreen/Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ide na Samit EU-Zapadni Baklan koji se održava sutra u Tirani.

– Nisam siguran ali svakako će biti, ili nadam se da će biti, nekakve koristi od odlaska u Tiranu. Sigurno bi bilo velike štete za našu zmlju ako ne odem na Samit EU-Zapadni Balkan Možda bih ja pokazao da je moja sujeta jača i veća, ali bi sasvim sigurno bila velika šteta za zemlju, u smislu privlačenja investicija i svega drugog. Ovako, bez obzira što je tema Zapadni Balkan i što će 20 njih početi da govori o sankcijama prema Rusiji i problemu Kosova na neadekvatan način. Možda su moji saradnici u pravu kad kažu da je bolje da čuju makar jedan odgovor, nego da ništa ne čuju. Tako da, otići ću tamo tokom sutrašnjeg dana i boriti se za naš narod – rekao jeVučić, novinarima u Nikincima gde je održana vojna vežba.

On je naveo da je o tome razgovaro sa svim saradnicima i Anom Brmabić juče i jutros i prijateljima, predstavnicima više zemalja i premijerima. Kako je rekao nije to pitanje njegove sujete.

– Morate da razumete da se ja deset i po godina trudim, svakog dana, da ne iskažem ništa emotivno. Ponekad vas emocije prosto obuzmu i ne znate kako da reagujete i šta da učinite…. To je onda kad vam neko mesecima samo proizvodi krize, a te krize je nešto o čemu mediji samo izveštavaju, a ja sa tim moram da živim. Prosto, dogodi vam se, živ sam čovek, da emotivno reagujete. Da ponovim još jednom – nisam ni blesav, ni pijan, ni lud, ne ni sasvim glup iako mnogima tako izgleda. Za mene je važno da sam sve što rekao bilo istinito – rekao je Vučić.

Na pitanje da li u donošenju odluke o putu u Tiranu bilo ključni razgovor sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, sa kojim se sreo danas, kaže da ne.

– On je govorio o drugim stavrima. Moje je bilo da mu kažem da je za nas ZSO nešto preko čega se ne može preskočiti. ZSO pa da razgovaramo o belosvetskim pitanjima. I to ću im rećki sutra. Biće još tu stvari koje pripremamo. Nisam neko ko ije u stanju da prihvati da je pogrešio ili imao pogrešnju procenu. Zato je važno što pre to israviti. Pripremiću se se dobro. Pred nama je teško vreme u svakom slučaju. KO god misli da će neko da nas opstavi na miru po pitanju Kosova neće. Ni ovaj iz Prištini koji ništa drugo ne radi nego po sedam dana sede i smišljaju novu ludost da bi napakostili Srbima i krizu izazvali. Da ne pričam o ovima drugima koji menjaju taktički mišljenje. To je možda jedan od razloga zašto je važno da budem tamo – naveo je on.

Prema njegovim rečima, velike sile ne menjaju stavove nikada.

– One će uvek hteti bukvalno po svaku cenu da Srbija, na ovaj ili onaj način, ili dozvoli ulazak Prištine u UN ili da ih priznamo. A onda će nam reći fantastičan ustupak Prištini ukoliko ne dođe do međusobnog priznanja samo da ih pustite u UN. To su trikovi i oni misle da sa nama mogu da se igraju – kazao je on.

Upitan da li ima zakazene sastanke, odgovara da će se sresti sa holndskim i belkijskim premijerima kao i da će „naravno da će razgovarati sa predsednikom Francuske Emanilemom Makronom“.

On očekuje da će glavna tema biti sankcije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari