Svako ima neku muku: Sagovornici Danasa o izjavi Vučića da bi dobio Nobelovu nagradu za mir ako bi priznao nezavisnost Kosova 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC Foto: Shutterstock/superjoseph

Vučić se presabira i pita se šta još treba da uradi na uspostavljanju kosovske državnosti da bi dobio Nobela kad je već uradio sve što je traženo. Njegova politika vodi do toga da će dobiti Zajednicu srpskih opština, ali bez Srba, a on se obraća svojim pristalicama skrećući im pažnju sa značajnih pitanja i problema.

To kažu sagovornici Danasa koje smo pitali da prokomentarišu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, datu u Davosu u četvrtak, kada je rekao da bi dobio Nobelovu nagradu za mir kada bi priznao nezavisno Kosovo.

Marija Stojanović, novinarka Demostata, za Danas kaže da misli da je takva Vučićeva poruka namenjena njegovim pristalicama, i to, pre svega, onim desno orijentisanim.

– Vučić želi da istakne da neće formalno priznati Kosovo. Istovremeno, navedena izjava, kao i pravljenje Sneška u Davosu, predstavljaju pokušaje da se skrene pažnja javnosti u Srbiji sa značajnih pitanja i problema, uključujući najavu Prištine o ukidanju dinara na Kosovu, kao i sa izbora koje su obeležile brojne neregularnosti – navodi Stojanović.

A Zdravko Ponoš, lider Srbija centar, ukazuje na to da se Vučić presabira i pita se šta još treba da uradi na uspostavljanju kosovske državnosti da bi dobio Nobela kad je već uradio sve što je traženo.

aleksandar vučić
foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

– Ne razumem samo što se preispituje pred srpskom javnošću. Neka pita one koji mu nisu ispunili očekivanja. Možda se nisu najbolje razumeli. Možda mu je ponuđeno da bira Nobela ili vlast preko pokradenih izbora, a on računao jedno i drugo. A možda su mu stvarno obećali i jedno i drugo. Ko bi ga znao. Svako ima neku muku – kaže Ponoš za Danas.

Dok Savo Manojlović, direktor inicijative Kreni-promeni, skreće pažnju na to da Vučić u momentu kada je četvoro ljudi u Banjskoj poslato u smrt i kada se 15 odsto Srba iselilo sa Severa Kosova, nariče i kuka za nekakvom Nobelovom nagradom za mir oko koje se izgleda cenjka.

– Uvek izigrava najveću žrtvu. Sada, da bi ga ambasadori podržali u izbornoj krađi dao je tablice i ukidanje platnog prometa, pre toga je dao policiju, sudstvo, Gazivode, Brezovicu, energetiku, telekomunikacije…Njegova politika vodi do toga da će dobiti Zajednicu srpskih opština, ali bez Srba – zaključuje Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari