Stojanović i Milivojević o izborima: Ako Savo Manojlović izađe na izbore, opozicija treba da ga poljubi 1Foto: Printscreen N1

Politikolog Boban Stojanović ocenjuje da ako danas bude završen sastanak opozicije i predsednice Skupštine Ane Brnabić o preporukama ODIHR, to će značiti da se ništa nije uradilo i da će vlada možda da nastavi samostalno da primenjuje neke preporuke, „a opozicija će nastaviti svoj put bez nekih pregovora o tome da se postignu kakvi-takvi izborni uslovi da to što se zove izborima, zaista i budu izbori“.

On misli da će Brnabić biti otvorena, ali ne u smislu da će zaista hteti da primeni krucijalne preporuke. Srđan Milivojević iz DS nije optimista i kaže da samo žele da iscrpe „tu poslednju mogućnost, da kažemo sve smo probali, da dijalogom pokušamo da rešimo krizu“.

Na pitanje da li misli da će razgovori između predstavnika vlasti i opozicije biti održani u normalnoj atmosferi, on pita „kako možete da imate normalnu atmosferu sa ljudima koji su pokrali izbore i uhvaćeni su u krađi“.

„Ja ne očekujem da će ikad (predsednik Aleksandar) Vučić reći ‘ja sam pokrao izbore i povlačim se’. Dijalog je između dve ravnopravne strane. Ja ne želim da budem ravnopravan s onima koji su pokrali izbore. Brnabić kaže da je pružila ruku opoziciji, ali to nije dovoljno, ako ste pokrali izbore, treba da pružite obe ruke da vam škljocnu lisice oko njih“, poručuje Milivojević na televiziji N1.

Takođe pita zašto nema medija na sastanku skupštinskog kolegijuma koji je počeo jutros u devet.

„Šta je to toliko strašno što će unutra da se čuje, a nije za televizijsku kameru?!“, navodi Milivojević.

Dodaje i da insistira na tome da „ne možemo da pređemo na razgovore kao da se ništa nije desilo u decembru“.

Kaže da „Vučić nije spreman da prepusti vlast ni na jedan način – ni na izborima, ni na ulici, jer gubljenje vlasti za njega znači gubitak slobode“.

„Mi ne tražimo datum (za održavanje izbora), ne pregovaramo oko datuma, mi pregovaramo oko uslova, datum je tu sporedna stvar“, naveo je Milivojević, ocenjujući da „ako bude političke volje i razuma nema nikakve prepreke da se svi lokalni izbori održe u istom danu“.

Stojanović kaže da od svih 25 preporuka ODIHR, sve se svodi na tri najvažnije, a upravo je na njih, kako dodaje „vlada šturo odgovorila“.

Najvažnije je pitanje medija, a vlada je poručila da je na medijima samim da reše probleme, kao i potpuna kontrola političkog života zaposlenih u javnom sektoru, ocenjuje Stojanović i kaže da na drugi problem, a to su pritisci na birače, vlada nije rekla ni reč, kao i o pitanju tzv. funkcionerske kampanje.

Dodaje da je četvrta važna stvar birački spisak i poboljšanje pravne zaštite biračkog prava.

I on ističe da je važnije od toga kada će biti izbori to u kakvim će uslovima biti održani.

Na pitanje šta će uraditi opozicija ako vlast ne ispuni preporuke ODIHR i izborni uslovi se ne promene, Stojanović kaže da ne bi bio u koži opozicije, „jer šta god da urade suočiće se ili sa napadom svojih birača ili sa napadom vlasti, ili će biti u situaciji da predaju tih nekoliko opština u Beogradu i Srbiji“.

Takođe, navodi da je siguran da ponovljenih beogradskih izbora ne bi bilo da agencija za istraživanja javnog mnjenja IPSOS nije (Vučiću) pokazala da bolje stoje, i da su opozicioni birači demotivisani u odnosu na decembar.

„Vučić ide na izbore iz političke koristi, da proba da sačuva one gradove i opštine u kojiima je opozicija u decembru pobedila“, smatra Stojanović.

On kaže da mu je bilo zanimljivo pisanje lista Nova o Savu Manojloviću i Milošu Jovanoviću kao potencijalnim kandidatima za gradonačelnika Beograda koji se uklapaju u fotorobot idealnog kandidata, prema rečima stručnjaka.

„Ako se desi da Savo Manojlović izađe na izbore, opozicija treba da ga poljubi zbog toga – da bi izvukao te demotivisane birače, a i on je neko novi na političkoj sceni“, navodi Stojanović.

Milivojević, pak, smatra da nije vreme za nova lica.

„Ovo više nije pitanje mandata, ovo nema veze sa borbom za vlast, ovo je borba za slobodu. Ne sme čovek da padne u iskušenje da negde bude u vlasti ako time gazi svoja politička načela“, naglašava Milivojević.

Stojanović ukazuje da opozicija u ovom momentu treba da proceni „šta će više da im ubije birače – bojkot ili izlazak na izbore na kojima ćete da izgubite“.

„Moj savet opoziciji je da što pre donese odluku o beogradskim izborima, u skladu sa ovim danas, pa da se dva meseca šalje jedna ista poruka, a ne mesec dana bojkot, a mesec dana sasvim drugačija“, poručuje Stojanović, na šta je Milivojević rekao da je to dobar savet.

Milivojević je pozvao ljude da izađu na protest 6. aprila zbog prodaje Generalštaba, da stanu u odbranu tog zdanja koje je uništeno u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari