Počela sednica Kolegijuma Skupštine: Ko je došao iz opozicije? 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Prvi sastanak Kolegijuma novog saziva Skupštine Srbije počeo je danas oko 9.00 časova, a jedina tačka dnevnog reda su konsultacije oko daljeg rada na primeni preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (ODIHR) o izbornim uslovima.

Preporuke ODIHR-a dolaze iz konačnog izveštaja misije te evropske organizacije za posmatranje izbora za narodne poslanike, koji su u Srbiji održani 17. decembra prošle godine.

Kolegijumom predsedava predsenica parlamenta Ana Brnabić, a kako javlja reporter agencije Beta, prisutni su i poslanici vladajuće većine i opozicije.

Od poslanika vlasti, na Kolegijum su došli Milenko Jovanov, Sandra Božić, Ivica Dačić, Snežana Paunović, Elvira Kovač, Stefan Krkobabić, dok su među predstavnicima opozicije Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Radomir Lazović, Zoran Lutovac, Zdravko Ponoš, Miloš Jovanović, Branko Pavlović i drugi.

Na sastanak, kako se navodi u pozivu koji je potpisala Brnabić, pozvani su i članovi Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa ODIHR-om u koordinaciji i praćenju primene preporuka za unapređenje izbornog procesa, pa su među prisutnima i predsenik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Današnjem kolegijumu prethodili su više puta upućivani pozivi opozicionih stranaka da bude pokrenut dijalog sa vlastima kako bi se ispunile preporuke ODIHR-a i stvorili fer i pošteni uslovi za predstojeće beogradske i lokalne izbore.

Predstavnici vlasti, uključujući i novu predsednicu Skupštine Srbije Brnabić, u više navrata su ponovili da će Srbija raditi na ispunjenju preporuka ODIHR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari