SPN, NADA i ProGlas usaglasili jedinstvenu platformu za skupštinski kolegijum u vezi ODIHR-a 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Koalicije „Srbija protiv nasilja“ (SPN) i NADA, zajedno sa inicijativom „ProGlas“ usaglasili su jedinstvenu platformu sa kojom će opozicija nastupiti na skupštinskom kolegijumu, koji je za 1. april sazvala predsednica parlamenta Ana Brnabić, najavila je danas SPN.Iz Skupštine Srbije je ranije saopšteno da je Brnabić sazvala za 1. april prvi sastanak skupštinskog kolegijuma na čijem dnevnom redu će biti konsultacije oko daljeg rada na primeni preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskiim izborima.

U saopštenju koalicija „SPN“ piše da je usaglašena „jedinstvena platforma sa kojom će opozicija nastupiti na kolegijumu Narodne skupštine Srbije posvećenom izbornoj krađi, a koji je zakazan za ponedeljak 1. april“, preneo je Narodni pokret Srbije, član „Srbije protiv nasilja“.

Naveli su i tri ključna zahteva „koji moraju biti ispunjeni pre održavanja bilo kojih izbora“, a prvi je „revizija biračkog spiska, u čemu će učestvovati i opozicione stranke i nevladine organizacije, u skladu sa preporukama ODIHR-a“.

Tu spada i „zaustavljanje široko rasprostranjene zloupotrebe medija od strane vlasti i uspostavljanje odgovornog i profesionalnog izveštavanja javnog servisa RTS-a“.

Kako je navedeno, tu je ; i „održavanje svih lokalnih izbora u isto vreme zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda, te je naglašeno da će opozicija inistirati i na ispunjenju svih (25) preporuka iz konačnog izveštaja ODIHR-a.

„Dosadašnjim postupcima nosioci vlasti nisu pokazali spremnost na suštinsku promenu izbornih uslova, već su nastavili sa aktivnostima koje su i dovele do ocene o neregularnosti izbora i post-izborne krize, kao što su migracije birača, manipulisanje biračkim spiskom, ucene i pritisci na birače i zloupotreba medija“, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, Srbija se nalazi u dubokoj političkoj krizi koja je nastala nakon krađe izbora i neophodne su hitne i odlučne promene, „čiji se efekti moraju osetiti pre održavanja bilo kojih narednih izbora, kao što se to i navodi u preporukama ODIHR-a“.

„U suprotnom, ne možemo govoriti o tome da su izbori slobodni i pošteni i opozicija na njih neće pristati“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari