Aleksić: Građani se suočavaju sa tajnim pregovorima o Kosovu 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Narodni poslanici danas su na početku nove sednice Skupštine Srbije postavljali pitanja Vladi Srbije, među kojima se izdvojilo pitanje Kosova.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je predsednicu parlamenta Maju Gojković kada će zakazati posebnu sednicu skupštine na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji i javnost upoznala o čemu Srbija pregovara u Briselu i sa planovima predsednika Republike.

On je upitao šta je za Srbiju neprihvatljivo rešenje i da li se potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma očekuje do kraja ove godine.

Građani Srbije se suočavaju sa tajnim pregovorima o svojim nacionalnim interesima, o imovini i dužni ste po Ustavu i zakonu da informišete građane šta radite na očuvanju nacionalnih interesa, to morate da kažete jasno i glasno, rekao je Aleksić.

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić obećao da će u martu, aprilu, kao građani i poslanici dobiti platformu za pregovore i predlog za rešavanje kosovskog problema.

„Aleksandar Vučić je rekao da se neće nastaviti razgovori dok se ne otkrije ko je ubio Olivera Ivanovića. Pregovori su nastavljeni, a ne zna se ko je učestvovao u ubistvu“, predočio je Aleksić.

Poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović je imao pitanje i za Ministarstvo spoljnih poslova i Generalni sekretarijat predsednika Republike da li su upoznati sa stavom Moskve po pitanju sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom.

„Oni su poslali poruku da je njihov stav po pitanju Kosova i Metohije principijalan, te da baza razgovora treba da bude rezolucija 1244“, rekao je Vukadinović.

On je upitao i da li je tačno da šef BIA Bratislav Gašić indirektno vrši pritisak na vlasnicu zrenjaninske KTV da proda tu televiziju, koja, kako je ocenio, ima izbalansiran program i na kojoj se mogu videti predstavnici i vlasti i opozicije.

„To je loše i treba da bude ispitano“, rekao je Vukadinović, tvrdeći da je medijska scena zatvorena i da stanje u medijima nikad nije bilo gore.

Poslanica Dveri Marija Janjušević pitala je da li je istina da Odbor za spoljne poslove Evopske unije priprema dokument o saradnji između Srbije i države Kosovo kojim bi Srbija priznala njenu nezavinost, kao i da li je tačno da je to Vučić prihvatio još 2014. godine.

Prema njenim rečima, kukavičluk je to što predsednik preko referenduma želi da „prebaci veleizdaju na građane“.

U ime pokreta Dosta je bilo pitanje je postavio Branislav Mihajlović o štrajku u jednoj od najvećih fabrika azotnih đubriva u region, Pančevačkoj Azotari, navodeći da je za nju iznuđeno rešenje stečaj, čemu se radnici protive i ocenio da je neobično da sam vlasnik – Srbijagas svoju fabriku uvodi u stečaj.

Dugovi Azotare su se iz godine u godinu samo gomilali, sada su oko 200 miliona evra, naveo je on i pozvao na odgovornost generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića koji, kako je naveo, u Srbijagasu, Jugorosgasu i Nadzornom odboru skladišta Banatski dvor prima ukupno 2,5 miliona dinara mesečno.

Na dnevnom redu parlamenta su zakonski predlozi o presađivanju ljudskih organa i o ljudskim ćelijama i tkivima, izmene i dopune zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, kao i odluke o izboru sudija.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Aleksić: Građani se suočavaju sa tajnim pregovorima o Kosovu”

  1. Sigurna sam da postoje neke stvari koje će se prvo rešiti na političkom nivou, a zatim se obratiti građanima, koji će se izjasniti svojim mišljenjem.

  2. Prvo da bi neko izašao pred narod sa tako delikatnim činjenicama treba da drži sve odgovore u rukama…jer kad nešto kažeš narodu što je nepotpuno onda je narod nezadovoljan i želi još. Kada se bude znalo sve sigurno će se i organizovati ta sednica

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.