Aleksić pozvao Vladu Srbije da ukine zabranu izvoza pšenice 1foto FoNet Milica Vučković

Potpredsednik Narodne stranke i treći na listi „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ Miroslav Aleksić pozvao je danas Vladu Srbije da po tržišnim cenama otkupi potrebne količine žita i pšenice, kako bi bilo dovoljno za potrebe građana, i da ukine zabranu izvoza ili da u suprotnom obezbedi dodatne subvencije proizvođačima.

Aleksić je pozvao predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da prestane da se igra sa poljoprivrednicima i da preko njihovih leđa glumi velikog zabrinutog gospodara, saopštila je Narodna stranka.

„Odlazeća vlast je uništila srpskog seljaka i poljoprivredu u poslednjih 10 godina i sada, pred kraj mandata, nastavlja da ih uništava pogrešnim odlukama koje su posledica teškog neznanja“, rekao je Aleksić.

On je ocenio da je odlazeća Vlada odlukom o zabrani izvoza pšenice i kukuruza „direktno nanela udarac ionako osiromašenim poljoprivrednicima“, jer će oni morati po daleko nižim cenama da prodaju na domaćem tržištu usled viška zbog zabrane izvoza.

„Poljoprivrednici koji ne mogu da obezbede veštačko đubrivo ni po tri puta većoj ceni od prošlogodišnje, koji jedini u Evropi nemaju popust na dizel i kojima su subvencije u poslednjih 10 godina smanjene sa 12.000 dinara na 4.000 dinara po hektaru, danas doživljavaju da im država ne dozvoljava ni da prodaju svoje proizvode po dobroj ceni“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da poljoprivrednici ponovo trpe jer nesposobna vlast „nije obezbedila dovoljno žita i pšenice iz prošlogodišnje žetve i skladištila ih u silose robnih rezervi u kojima niko ne zna pravo stanje i količine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari