Alimpić: Verujem da će Upravni sud uvažiti dokaze i poništiti glasanje na većem broju biračkih mesta 1Zoran Alimpić Foto: N1

Član Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Alimpić potvrdio je danas da je GIK sinoć poništio glasanje na još dva biračka mesta u Beogradu i da su odbijeni prigovori opozicije na 103 biračka mesta.

Alimpić je agenciji Beta kazao da se pred GIK-om nalazi još oko 200 prigovora zbog neregularnosti prilikom glasanja, ali da zbog preglasavanja ne očekuje da će izborna komisija usvojiti te prigovore.

„GIK je do sada poništio glasanje na ukupno šest biračkih mesta. Ponovljeno glasanje na prva četri poništena biračka mesta biće održano 16. aprila, a na ova dva koja su sinoć poništena ponovljeno glasanje biće održano u roku od deset dana“, objasnio je Alimpić.

Po njegovim rečima, GIK će i danas posle podne nastaviti da odlučuje po prigovorima, „jer je predsednik GIK-a Zoran Lukić uhvatio ritam da se sada svaki dan odlučuje o stotinak prigovora na regularnost izbora“.

„Svaki prigovor je posebna tačka dnevnog reda o kojoj se raspravlja i glasa. Kod većeg broja prigovora je potrebno izvršiti uvid u vreću s glasačkim listićima, pa je formirana potkomisija koja proverava da li ima kontrolnog listića i drugih nedostataka koji su navedeni u prigovorima“, kazao je član GIK-a.

Alimpić je istakao da ako se bude postupalo po zakonu, glasanje na većem broju biračkih mesta biće poništeno i ponovljeno.

„Međutim, s obzirom da većina u GIK-u odbija sve prigovore, čak i one koji imaju neoborive dokaze o neregularnostima, mislim da GIK više nema nameru da poništava glasanje. Očekujem da Upravni sud sada treba da da svoj sud i da pokaže da je nezavisna institucija“, ocenio je Alimpić.

Izrazio je očekivanje da će Upravni sud na osnovu žalbi i dokaza poništiti glasanje na većem broju biračkih mesta.

„Izbori u Beogradu su daleko od konačnog završetka. Upravni sud ima rok od 72 časa, od trenutka kada mu GIK dostavi izborni materijal, da odluči po prigovorima. Verujem da će sud ispoštovati taj rok, za razliku od GIK-a koja nije u zakonskom roku od 72 sata odlučila ni po jednom prigovoru“, rekao je Alimpić.

Dodao je da je neažurnost GIK-a po pitanju odlučivanja o prigovorima, osnov da se obore sve odluke GIK-a donete nakon probijanja zakonom utvrđenog roka o odlučivanju po prigovorima.

Alimpić je kazao da prigovori opozicije nisu kontradiktorni, kako je to rekao predsednik GIK-a Zoran Lukić.

„Ima mnogo prigovora u kojima stoji da nedostaju potvrde o biračkom pravu za građane koji su glasali van biračkog mesta, a stoji i da nedostaju potpisi građana na potvrdama o biračkom pravu. To je za Lukića kontradiktorno, jer ako nedostaju potvrde kako to da na nekim potvrdama nedostaju potpisi. Ima primera da je van biračkog mesta glasalo i po 30 birača za koje uopšte nema potvrda ili ih ima ali bez potpisa građana. Dakle, nema dokaza da je bilo ko obišao te građane“, objasnio je Alimpić.

Naglasio je da su izbori održani 3. aprila bili neregularni i da se pokazalo da je u Srbiji nemoguće utvrditi kako građani glasaju.

„Većina članova GIK-a ne poštuje zakon, pristrasni su i zastupaju interese svojih stranaka, a ne građana“, zaključio je Zoran Alimpić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari