Alisa Kockar: Srbija će ove godine prihodovati oko 192 milijarde dinara više nego što je predviđeno, ali vlastima ni to nije dovoljno 1Alisa Kockar, DS foto prinscren

Portparolka Demokratske stranke (DS) Alisa Kockar ukazala je danas da će Srbija ove godine prihodovati oko 192 milijarde dinara više nego što je predviđeno budžetom, ali da čak ni to vlastima nije dovoljno da srede državne finansije.

„Deo ove sume platiće domaća preduzeća kroz porez na dobit, koji je za 54 milijarde veći u odnosu na prethodni proračun, ali će glavnica će pasti na teret građana“, navodi se u saopštenju DS i dodaje da se očekuje da će u 2022. godini prihod od poreza na dodatnu vrednost biti veći za 100 milijardi dinara nego što je predviđeno.

Kockar je pitala kako je vlast uspela da i pored tih prihoda poveća deficit sa 200 milijardi dinara na 279 milijardi i naglasila da će mali deo tog novca biti utrošen na pomoć građanima i domaćoj privredi, a da će 140 milijardi biti „izdatak za nabavku finansijske imovine u cilju sprovođenja javnih politika“.

„U skladu sa tim, od 299 stranica Predloga Zakona o rebalansu, gde je većina stavki objašnjena do tančina, na 140 milijardi dinara se odnosi samo jedan kraći pasus koji nam ni izbliza ne govori dovoljno. Zbog toga, ministar će pre ili kasnije morati da objasni na šta je potrošeno tih 140 milijardi dinara“ zaključila je Kockar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari