Kurti od Komšića zatražio da BiH sprovede sporazum o slobodnom kretanju sa ličnim kartama 1Foto: Kabinet kosovskog premijera

U okviru Pariskog foruma o miru, kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, kao i članom ovog organa Denisom Bećirovićem. Centralna tema razgovora bila je implementacija sporazuma o slobodnom kretanju sa ličnim kartama između Kosova i BiH, odnosno Kurti je još jednom zatražio da BiH ovaj sporazum ratifikuje.

U Francuskoj se ove godine održava šesti po redu dvodnevni Pariski mirovni forum, ove godine pod nazivom „Traženje zajedničkog osnova u svetu suparništva“. Forum je posvećen izazovima današnjice, kao i traženju efikasnih odgovora na najhitinije svetske izazove.

Najavljeno je održavanje ukupno 80 događaja, a osim predstavnika međunarodnih organizacija i predsednika država, prisustvovaće čelnici nevladinih organizacija i fondacija, kompanija, verskih grupa, stručnjaci i novinari iz celog sveta, prenosi KoSSev.

Pored Kurtija, na ovom forumu učestvuje i kosovska predsednica Vjosa Osmani, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

O sastanku između kosovskog premijera i zvaničnika BiH, izvestio je Kurtijev kabinet.

Centralna tema razgovora, kako je saopšteno, bio je Berlinski proces, odnosno sporazumi koji su u okviru njega potpisani:

„Kao i korist i nephodnost njihove pune implementacije i mogućnosti saradnje dveju država i dešavanja u regionu“.

Poseban akcenat, naglašava se, kosovski premijer je ukazao na potrebu implementacije sporazuma o slobodnom kretanju sa ličnim kartama.

„Sporazumu koji je potpisan u Berlinu u novembru prošle godine, a koji još uvek nije ratifikovala Bosna i Hercegovina“, navodi se u saopštenju.

Oni su ujedno razgovarali i o mogućnostima i potencijalima za povećanje saradnje u oblasti privrede i obrazovanja.

Podsetimo, kosovska skupština usvojila je krajem februara sporazum o slobodnom kretanju na Zapadnom Balkanu, a koji predviđa i kretanje samo sa ličnim kartama u Bosni i Hercegovini.

U pitanju je jedan od tri sporazuma potpisanih prošle godine u okviru Berlinskog procesa.

Međutim, veto na ove sporazume krajem juna, uložila je predsedavajuća Predsedništva BiH, Željka Cvijanović, kazavši tada da u trenutnim okolnostima „bespravnog nasilja nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji – ne postoje uslovi za omogućavanje slobodnog kretanja licima sa Kosova sa zvezdicom, samo na osnovu lične karte“.

Nedelju dana kasnije, premijer Albanije Edi Rama je, tokom posete BiH, zatražio da se sprovedu sporazumi Berlinskog procesa, a posebno ovaj o slobodnom kretanju sa ličnom kartom za građane Kosova, jer je, kako je tada kazao – „besmisleno imati probleme takve prirode“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari