Altman: Bez promene u spoljnoj politici Berlina 1

Zigmar Gabrijel je bio veoma angažovan ministar spoljnih poslova, a naročitu pažnju posvećivao je Zapadnom Balkanu.

Hajko Mas, njegov „naslednik“ na funkciji, nema nikakvog iskustva u spoljnim poslovima, ali je veoma moćan političar koji će se brzo navići na rad u tom ministarstvu, ocenjuje za Danas Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, povodom vesti da dosadašnji šef nemačke diplomatije neće biti član novog saziva vlade.

Altman naglašava da je „naše ministarstvo spoljnih poslova veoma dobro opremljeno iskusnim kadrovima, naročito onim visoko rangiranim, koji će valjano informisati novog ministra, baš kao što su učinili i ranije u slučaju Gabrijela“.

– Dakle, ne treba očekivati nikakvu promenu u spoljnoj politici Nemačke prema Zapadnom Balkanu, ali je moguće da će biti izvesne promene „stila“, kao rezultat različitih sklopova ličnosti – Mas je skloniji samokontroli, ima fine marine i uravnotežen je, dok je Gabrijel direktno pričao, bio je pun samopouzdanja, ali je ponekad i naglo menjao mišljenje, zaključuje sagovornik Danasa.

Podsetimo, Zigmar Gabrijel je prošlog meseca posetio Beograd i Prištinu i izazvao burnu reakciju šefa srpske diplomatije Ivice Dačića porukom da bi Srbija „trebalo da prihvati nezavisnost Kosova“. Dačić je tada poručio: „Putuj, Gabrijele, i prihvati realnost da je sadašnja vlada Nemačke u odlasku.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari