Ambasada SAD na Kosovu: Odluka vlasti Severne Mitrovice bez koordinacije s medjunarodnom zajednicom 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Ambasada SAD na Kosovu je navela da lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici, poslednju odluku o „oslobađanju“ opštinske zgrade u kojoj su institucije Srbije, nisu donele u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom.

Iz ambasade, za Radio Slobodna Evropa (RSE) su istakli da ta odluka nije ni u skladu sa zahtevima da se ne preduzimaju akcije koje mogu da dovedu do eskalacije situacije.

Podvlače da su SAD savetovale Vladu Kosova, uključujući gradonačelnike u opštinama na severu, da se uzdrže od preduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu da povećaju tenzije.

„Iako smo svesni da su izbori u aprilu 2023. u četiri opštine na severu Kosova bili obavezni po kosovskim zakonima i priznali rezultate kao legitimne, imajući u vidu izuzetno nizak odziv birača …jedan broj američkih zvaničnika je izrazio naše očekivanje da će izabrani gradonačelnici, uključujući i (gradonačelnika) Severne Mitrovice, uložiti posebne napore da odgovore na brige svih stanovnika i članova zajednice“, navela je portparolka ambasade SAD na Kosovu.

Lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici su juče zatražile da institucije Srbije „oslobode“ jedan njihov objekat u naselju Bošnjačka mahala.

Inspekcija je obrazložila da im nije dostavljena dokumentacija na osnovu koje institucije Srbije koriste taj objekat, te se dodaje da su one prethodno bile obaveštene da moraju da pripreme i predoče dokumenta ili ugovor o korišćenju tog objekta.

RSE piše da su u spornoj zgradi smeštene četiri institucije koje se finansiraju sredstvima Vlade Srbije: Kancelarija za Kosovo, Direkcija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovsko-Mitrovački upravnog okrug i Centar za socijalni rad iz Vučitrna.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, saopštila je da su „nelegitimni gradonačelnici otišli korak dalje i žele da oduzmu i naše prostorije“.

Iz opštine Severna Mitrovica su naveli da je njihove službenike sačekao potpredsednik Srpske liste Igor Simić, koji im je rekao da „nema nikakav dokument o objektu i da ne zna čije je vlasništvo“.

Simić je, inače, na čelu Direkcije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Srpska lista je upitala i međunarodnu zajednicu – „da li se na ovaj način poštuje njihov poziv da nelegitimni gradonačelnici rade samo administrativne poslove i ne donose političke odluke protiv građana naših opština“.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić je iz stranke Samoopredeljenje premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Ta odluka lokalnih vlasti u Severnoj Mitrovici dolazi usred povećanih tenzija na severu Kosova, nakon što su krajem maja albanski gradonačelnici ušli u opštine uz pomoć policije.

Tome se oštro usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo izbore u aprilu.

Oni gotovo tri meseca protestuju ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku sa zahtevom da se policija Kosova povuče i da gradonačelnici ne dolaze na posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari