Ambasador Đurić: Podrška SAD Prištini uslovljena je formiranjem Zajednice srpskih opština 1foto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenio je danas da je podrška Vašingtona vlastima u Prištini direktno uslovljena formiranjem Zajednice srpskih opština i okončanjem kampanje pritiska i kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

„Značajan pomak, za razliku od nekada izričitog, rigidnog i maltene isključivog američkog gledišta po pitanju Kosova i Metohije, primetili smo u poslednjih deset godina, kroz otvorenost i spremnost da se slušaju i razumeju naše pozicije. Dokaz da je tako jesu kontinuirani apeli visokih američkih zvaničnika upućeni Prištini u kojima se insistira na potpunoj implementaciji Briselskog sporazuma“, rekao je Đurić.

On je u intervjuu za „Politiku“, povodom postizbornih dešavanja u Srbiji, ocenio i da nasilje na ulicama ozbiljno narušava ugled zemlje.

„Tužno je što predstavnici pojedinih političkih struja ne žele da prihvate odluku većinskog naroda Srbije, već nastoje da nasiljem, pritiscima na javnost i trivijalnim pokušajima zamaskiraju svoj politički neuspeh i preuzmu vlast na ulici. Ne samo da time ne poštuju svoje građane, obezvređuju njihov izbor i unižavaju dignitet srpskih institucija, već i ozbiljno narušavaju međunarodni ugled Srbije“, rekao je Đurić, koji je i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

On je naveo da je iz SAD stigla „jasna poruka da se raduju“ saradnji sa budućom Vladom Srbije.

„Saradnja sa SAD kao najvećom silom zapadnog sveta neizostavan je deo spoljnopolitičkog mozaika Srbije, a opštenarodna volja izražena na parlamentarnim izborima poručuje nam dve ključne stvari: ogromno poverenje naroda u budućnost Srbije predvođenu predsednikom (Aleksandrom) Vučićem i ogromnu odgovornost da SNS to poverenje opravda“, rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari