"Malo ishitren potez ambasadora Hila": Sagovornici Danasa o izjavi američkog ambasadora o bojkotu izbora 1 Foto: FoNet Milica Vučković, Ilustracija: Canva/Danas

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil, nakon što je u četvrtak prisustvovao sastanku vlasti i opozicije na poziv predstavnika vlasti, izjavio da je stav međunarodne zajednice po pitanju bojkota jasan, da su izričito protiv ovakve političke odluke, ali i da ovakvi razgovori i dijalog između vlasti i opozicije nisu samo važni, već su i teški.

Hil je pojasnio da je svestan svih izazova prisutnih u ovom dijalogu, da mu je drago da je u pregovorima prisutan pozitivan ton, ali da nije samo važno da se dođe do sporazuma.

Jučerašnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici civilnog sektora, a pored Hila kao posmatrač dijaloga bio je prisutan i Emanuel Žofre, amabasador Evropske unije. Opozicija je sastanak napustila, a njeni predstavnici su odbili da govore o bojkotu nakon sastanka.

Radomir Dikić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj, kaže za Danas da je izjava ambasadora Hila o bojkotu dosta neuobičajena budući da on vrši diplomatsku dužnost i da je u tom svojstvu i prisustvovao sastanku. Dodaje da iako je ambasador Sjedinjenih država u svojoj izjavi pokušao da postavi jasne granice, da se ovakva izjava može tumačiti i kao direktno mešanje u unutrašnje poslove jedne zemlje.

„Iako je Hil stavio dosta ograda da je odluka o bojkotu, ipak na kraju, stvar Srbije, on je jasno dao poruku šta o tome misli Amerika. To je, čini mi se, malo ishitren potez ambasadora Hila“, kaže sagovornik.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, ističe da Hil u svojoj proceni nije pogrešio i da je u pravu kada kaže da bojkot ne predstavlja efikasan način političke borbe.

„Pokazalo se svojevremeno da je bojkot Demokrstske stranke bio neuspešan. To deluje kao odustajanje, a ne kao pravi politički angažman“, pojašnjava Biserko.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da je Amerika tokom devedesetih godina prošlog veka podržavala razne bojkote srpskih institucija od strane separatički nastrojene albanske manjine, te da stav Vašingtona o pitanju bojkota varira u zavisnosti od toga da li je u skladu sa njihovim planovima.

„Vučić je majstor varanja srpske javnosti, koji dok se pozerski zaklinje u patriotizam, po pitanju Kosova ispunjava sve zahteve Sjedinjenih država u cilju zaokruživanja njihove otmice tog dela naše teritorije. Potpuno je prepustio Prištini i sever Kosova koji su donedavno Srbi kontrolisali, a sada se približio i punom faktičkom priznanju Kosova u celini,“ kaže Anđelković za Danas.

Dodaje da iz tog razloga ambasador Hil, ali i drugi predstavnici Amerike koji se bave Srbijom „spašavaju svog saradnika Vučića“, ali da su takvi postupci i logični, jer su Sjedinjenim državama njihovi geopolitički interesi mnogo značajniji od srpske demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari