Opozicija napustila sastanak o izbornim uslovima: Nema dogovora sa vlastima, SPN odbija da odgovori na pitanje da li će bojkotovati izbore (FOTO, VIDEO) 1Foto: Lena Stevanović

Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja napustili su sastanak sa predstavnicima vlasti o izbornim uslovima, nezadovoljni onim što im je tom prilikom ponuđeno.

Prvi je sastanak napustio Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije, istakavši da vlast nema nameru da ispuni nijedan uslov neohodan za fer i demokratske izbore koje je raspisala za 2. jun.

Biljana Đorđević je govoreći o nezadovoljstvu izbornim uslovima i odbijanju da Srbija protiv nasilja učestvuje u ovakvim dijalozima sa vlastima, izbegla u nekoliko navrata da odgovori na pitanje novinara u holu stare zgrade Narodne skupštine, nakon sastanka, da li će opozicija bojkotovati predstojeće izbore – 2. juna.

– To je pitanje političke borbe, rekla je.

 

Sastanku vlasti i opozicije u staroj zgradi Narodne skupštine prisustvovali su danas predstavnici vlasti, koalicije Srbija protiv nasilja, civilnog društva, a  sastanku su prisustvovali i američki ambasador Kristofer Hil. Osim njega, sastanku, od diplomata prisustvuje i ambasador EU Emanuele Žiofre.

Treći sastanak parlamentarnih stranaka vladajuće većine i opozicije, na kome će se razgovarati oko daljeg rada na primeni preporuka ODIHR-a za poboljšanje izbornih uslova, počeo je oko 10.15 časova.

Kako je najavljeno, na dnevnom redu biće predlog izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o ustavnom sudu, koje će omogućiti usvajanje sedam od 25 poslednjih preporuka ODIHR-a.

Opozicija napustila sastanak o izbornim uslovima: Nema dogovora sa vlastima, SPN odbija da odgovori na pitanje da li će bojkotovati izbore (FOTO, VIDEO) 2
foto: R.Z./ATAImages

Izmene zakona pripremila je Radna grupa Vlade Srbije za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, a deo opozicije vidi problem što su te izmene predložene nekoliko dana nakon što su raspisani novi beogradski izbori za 2. jun.ž

Opozicija napustila sastanak o izbornim uslovima: Nema dogovora sa vlastima, SPN odbija da odgovori na pitanje da li će bojkotovati izbore (FOTO, VIDEO) 3
foto: R.Z./ATAImages

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ donela je zajedničku odluku da će učestvovati na novom sastanku, iako su pojedine članice imale drugačiji stav, dok je koalicija NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije, saopštila da na novim konsultacijama neće učestvovati.

Po prvi put na sastanku učestvuju predstavnici civilnog društva, ali ne i koalicije NADA – Novi DSS i POKS.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević protestovao u holu jer sastanak vlasti i opozicije nije javan, odnosno – održava se iza zatvorenih vrata. On je ostao u holu zajedno sa novinarima, solidarišući se, kako je rekao, i držeći u rukama novinasku stranu na kojoj 1999. godine objavljen članak sa naslov da će se Aleksandar Vučić osvetiti Slavku Ćuruviji.

Danas se obeležava 25 godina od ubistva urednika lista Telegraf, Slavka Ćuruvije, u vreme kada Aleksandar Vučić bio ministar informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari