(VIDEO) Opozicija o napuštanju sastanka: Pregovori su bili farsa 1Printskrin N1

Šefica Poslaničke grupe Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je danas da je deo opozicije naustio sastanak koji je „trebalo da liči“ na razgovore o ispunjavanje preporuka ODIHR, jer se razgovor pretvoro u farsu i predstavu za goste, predstavnike međunaropdne zajednice

Jasan stav je da izbori, onako kako su počeli da ih sprvode, kroz izmene zakona posle njihovog raspisvanja i predate liste za izbore u Beogradu, ne mogu biti izbori, već farsa i da ne možemo da učestvujemo u radu dok s izbori ne odlože i primene sve proporuke ODIHR, naglasila je Tepić.

Sastanak je prvi napustio Miroslav Aleksić i dao izjavu o napuštanju sastanka novinarima, a onda su se predstavnici koalicije SPN zajednički obratili.

Prema rečima Marinike Tepić, na sastanku su govorili sem nje i Aleksića govorili još u ime opozicije Zdravko Ponoš (Srce), Zoran Lutovac (DS), Biljana Đorđević (ZLF).

Sem predstavnika vladajuće koalicije, OEBS-a (ODIHR-a), nevladinih organizacija koje se bave izborima CRTA, Transparentnost i CeSID, sastanku su prisustvovali i ambasadori SAD i Evropske unije.

Nisu došli predstavnici koalicije NADA (Novi DSS i POKS)  i poslaničke grupe Branimira Nestorovića.

Đorđević nije odgovorila konkretno na pitanje novinara da li sve ovo znači bojkot beogradskih izbora 2. juna.

Pitali smo ambasadore, koji su bili gosti na sastanku, mogu li se u njihovim zemljama menjati zakoni posle raspisivanja izbora, rekla je Marinika Tepić.

Opozicija jasno govori da se ne radi o bojktou beogradskih izbora 2. juna, već odluci da ti izbori ne postoje ako ostaju ovakvi kakvi su.

To je privođenje birača – delimično pravih, delimično fantomskih – da potpišu ono na šta ih je SNS prinudila, rekla je Tepić i dodala da je ogroman problem za vlast što dve najveće opozicione koalicije Srbija protiv nasilja i NADA neće učestvovati na izborima.

Ako hoće da se igraju kao u decembru, dodala je, ponavljaće ih dok se ne izborimo za fer izbore.

Mi želimo da izađemo na izbore, opozicija je u decembru pobedila, ali je kroz izborne prevare ta pobeda ukradena i opet nisu uspeli da formiraju vlast, predočila je Tepić.

Na njima je da pronađu rešenje, ako žele da se ovo nastavi. Treba se izdići iznad stranačkih interesa i da vratimo poverenje u izborni proces, isntitucuje, policiju, tužilaštvo, u izborne komisije rade svoj posao, da budemo kao građani onih država čiji predstavnici su dana sedeli za stolom sa nama, naglasila je Tepić.

Prioritetno je da se izbori odlože, dok se ne primene preporuke ODIHR, a kada će to biti ne zavisi od opozicije, rekla je, podsetivši da je opozicija još na prvom sastanku predstavila Brnabić leks specijalis, koja je to odbila, a potom je pred medijima rekla da to niko nije predložio.

Leks specijalis je bio spreman, kao i druga zakonska rešenja da se prevaziđe politička kriza. Sednica je mogla da se zakaže u toku od 24 sata i svi bismo glasali za to, rekla je Tepić.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da je dijalog zakazan sa ciljem da međunarodnoj zajednici i građanima pokaže da vlast jeste za dijalog, ali je suština, zapravo, da negiraju postojanje političke krize.

Mi jesmo u krizi, ne samo izbornoj, već dubokoj politčkoj krizi iz koje se može doći samo konsenzuom, istakao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, suština i ključni problemi su birački spisak, mediji, održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu, a izmene zakona su važne za izborni proces, ali ne i presudne.

Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević rekla je da vlast nastavlja da manipuliše prioritetima šta će se ispunjavati od preporuka ODIHR, a da će to dovesti do situacije da i naredni izbori neće biti održani u drugačijim uslovima od onih iz decembra.

Đorđević je konstatovala i da su beogradski izbori, raspisani za 2. jun, „bačeni izbori“, iako je opozicija ponudila rešenje kako da se izađe iz ove pravne zavrzlame.

Nije pitanje da li ćemo se boriti za poštene i slobodne izbore, ali je pitanje da je ovo pravi format. Možda treba razmiusliti o drugačijem formatu, rekla je Đorđević, ističući da je i prisustvo organizacija Cesid, Crta i Transparentnost Srbija pokazalo da se 12 godina ne ispunjavaju ono što su preporuke ODIHR.

Upitana da li se opozicija sprema za bojkot, Đorđević je konstatovala da je pitanje kako se politički boriti u takvoj situaciji, jer oni nece biti pošteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari