Govor Marinike Tepić (SSP) na sastanku o izbornim uslovima: Uvaženi ambasadore... 1foto: R.Z./ATAImages

Transkript govora Marinike Tepić, šefice poslaničkog kluba Stranke slobode i pravde, na današnjem sastanku o izbornim uslovima u Skupštini, koji se održava i u prisustvu dva ambasadora i predstavnika civilnog društva, SSP je dostavila medijima.

Dostavljen transkript prenosimo u celosti:

„Nakon dva kruga neuspelog dijaloga 1. i 3. aprila, koji su otpočeli nekakvim dokumentom o planu gospođe Brnabić i Vlade za primenu preporuka Odhir-a, odmah je bilo očito da u njemu nedostaju za nas ključne stavke iz njegovog Konačnog izveštaja.

I pre no što smo uopšte izneli tri osnovna principa na kojima treba da počiva dalji rad uz primenu svih preporuka Odihr-a, bilo je jasno da su odmah prekršeni prvi zaključci – da se sa preporukama krene značajno pre održavanja izbora – da bi imale ikakvog efekta na izbore, kao i da podrazumevaju najširi politički konsenzus.

Ništa se od toga nije dogodilo.

Mi smo se sastali 1. i 3. aprila, izneli svoje stavove i predloge kako da dođemo do rešenja i zajedno obezbedimo mogućnost izlaska na izbore za Grad Beograd i lokalne izbore koji su preostali nakon pravnog nasilja vladajuće većine, koja je upravo pravnim nasiljem i političkim pritiskom izazvala vanredne prevremene lokalne izbore u decembru u desetinama opština i gradova i Pokrajini Vojvodini, pored beogradskih i parlamentarnih.

Insistirali smo da se najpre obezbedi primena svih preporuka Odihr-a, a tek onda raspisivanje i održavanje izbora.

Međutim, vlast je naše predloge odbila i 3. aprila je gospođa Brnabić raspisala izbore za Grad Beograd – bez ijedne ispunjene preporuke Odihr-a.

Još gore, 5 dana NAKON raspisivanja izbora, 8. aprila, poslala nam ne predloge za izmenu izbornih zakona! Nakon raspisanih izbora.

I nakon već predate beogradske liste Aleksandra Vučića. Da stvar bude još bizarnija, baš u danu kada je u Kaću kod Novog Sada krvnički prebijen jedan od lidera naše koalicije iz Novog Sada dr Vladimir Vrsajkov i naša pokrajinska poslanica Mara Puškaš takođe fizički napadnuta, a stranka gospođe Brnabić i Vučića se oglasila da su sami isprovocirali napad trojice batinaša – deleći flajere!

Nisu osudili, nisu se izvinili, nisu insistirali na pronalaženju batinaša, nego su nas iz SNS još i optužili za provociranje – papirom! Da li su to, gospodo, izborni uslovi i preporuke Odihr-a?!

Da li ste stvarno mislili da možete da prevarite građane Srbije i Beograda ovim fotografisanjem za istim stolom? Možda uvažene ambasadore da, ali nas ne! Da li stvarno mislite da ovo ovako može da vam prođe?! Da se i dalje prebijaju opozicionari?!

Da se i dalje kontaminira medijski prostor hajkom na sve kritičare režima na svim TV nacionalnim frekvencijama?! Da krijete birački spisak kao zmija noge i govorite za javnost evo može i to, a zapravo sve činite da to onemogućite?!

Zarobili ste policiju, tužilaštva i sudove, čak ni Ustavni sud do danas ne sme da se izjasni o našim izbornim žalbama! Da li ste zaista mislili da će vam uspeti? Probali ste u decembru i nije vam prošlo. I neće ni sad.

Izbori bez primene svih preporuka Odihr-a za nas nisu izbori. Dijalog o izmeni izbornih zakona nakon raspisanih izbora su farsa.

Evo neka neko ovde kaže u kojoj od vaših država su se izborni zakoni i odredbe menjali nakon raspisanih izbora?! I još vlast traži da u tome učestvujemo i time podelimo odgovornost za dokazane neregularne izbore u decembru.

Da li se u vašim državama glasa tako što se zaposleni u javnom sektoru primoravaju da fotografišu iza paravana izborni listić sa zaokruženim Vučićem, a pored ličnom kartom – kao “osiguranje” da sutradan neće dobiti otkaz?!

Da li se u vašim državama kažnjavaju zaposleni u javnim ustanovama kao samohrana majka Ranka Kašiković iz Subotice – samo zato što je odbila da po nalogu partijski postavljene direktorke ide na miting Vučićeve stranke?!

Da li se u vašim državama, protivno zakonu, ne dodeljuje nacionalna TV frekvencija bar jednoj nerežimskoj televiziji pored već 4 dodeljene koje to jesu?

Da li je u vašim državama nosilac svih izbornih lista 300 puta u godini na nacionalnim frekvencijama, a onda nas se zamajava da to nije funkcionerska kampanja, jer je dao samo ime za listu, a nije kandidat za te funkcije?!

I preporuke Odihr-a o REM-u, koje upravo treba da regulišu medijski prostor, znate kada su planirane po ovom planu? U novembru!

Tako da, uvažena gospodo, pošto toga znam da nema ni u jednoj vašoj državi, nemojte da očekujete ni od nas da na to pristanemo. U Srbiji je danas biti opozicija ne samo hrabra, nego i opasna stvar. Bezbednosno opasna stvar. Životno opasna stvar.

Mnogi od nas su podneli veliku i trajnu žrtvu da bi ova zemlja postala demokratska, jer to sada nije. Mi nismo zagledani u dilove ove vlasti, da bi joj se oprostila izborna prevara i krađa.

Mi smo zagledani u vaše države i sisteme, osnove demokratije, slobodnih izbora i vladavine prava, koji su u Srbiji duboko narušeni, što je uostalom potvrdila i Rezolucija EP vaših poslanika. I nemojte ni od nas tražiti da pristanemo na manje od toga, odnosno ni na šta.

Naši predlozi i zahtevi su minimalni i jedini lekoviti za ozdravljenje ovog društva i institucija, za povratak poverenja u izborni proces i prevazilaženje duboke političke krize u kojoj se nalazimo.

Zato mi u ovoj farsi o izmenama zakona koji su danas navedeni da se o njima priča, nećemo učestvovati. Razgovori mogu da počnu tek kada prihvatite da se izbori odlože kako bi se omogućilo dovoljno vremena da se preporuke usvoje i počnu da se primenjuju.

Uostalom, to su saopštili i predstavnici ovde uvaženih država, citiram, da se preporuke Odihr-a primene pre održavanja predstojećih izbora – bilo parlamentarnih ili lokalnih.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari