Ambasador Hrvatske: Zastava sa rezidencije Hrvatske u Beogradu nije skinuta slučajno 1Hidajet Biščević Foto: FoNet/ Instagram predsednika Srbije

Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević rekao je danas da incident skidanja zastave te zemlje sa rezidencije u Beogradu reflektuje deo atmosfere koja nastavlja da se hrani govorom mržnje, radikalizmom, prihvatanjem nasilja kao prihvatljive norme.

„Ako bih rekao da je razmak između tih incidenata sve duži, onda bi se moglo reći da intenzitet opada, no šalu na stranu, ozbiljnost ovog incidenta se sastoji u tome što on reflektuje jedan deo atmosfere koja se nastavlja hraniti govorom mržnje, radikalizmom, prihvatanjem nasilja kao prihvatljive norme“, rekao je on za N1.

Dodao je da zastava nije skinuta slučajno, da „nije prošla skupina huligana koja se vraćala sa piva i popela se na pet-šest metara visoku terasu“.

Ukazao je da se incident dogodio u njegovoj rezidenciji koja ima video nadzor, ali nema obezbeđenje, i podsetio da su se u poslednje vreme desile i pretnje rukovodstvu Hrvatskog narodnog veća u Subotici.

„Mi govorimo o zastavi, ali zapravo govorimo u Srbiji, o tome kako se društvo želi ovde razvijati. U tom smislu, iskreno sam zahvalan Ministarstvu spoljnih poslova (MSP) Srbije na izvanredno brzoj ili vrlo jasno formulisanoj reakciji, zahvalan sam policajcima koji su došli pred rezidenciju, gotovo da je njima bilo nelagodno što se to desilo“, rekao je Biščević.

MSP Srbije je najoštrije osudilo skidanje zastave Hrvatske sa rezidencije ambasadora i izrazilo nadu da „jedan nepromišljen i izolovani akt neće baciti senku na napore da se odnosi Srbije i Hrvatske postave na nove osnove kako bi se u budućnosti neometano razvijali u duhu uzajamnog poverenja i saradnje“.

Na pitanje šta misli zašto se to sad dogodilo, ambasador je rekao da ne bi ni mogao ni hteo da spekuliše, ali da i vreme i način ukazuju da je za to bila potrebna velika namera i neka vrsta priprema.

„Mislim da je vreme da se stane na loptu, da se proširi svest o tome koliko je opasan svet u kojem živimo i da ostajanje na nivou ovakvih budalaština može teško ugroziti budućnost, perspektivu i stabilnost naših zemalja, vraćam se na profil društava koje želimo stvarati i u Srbiji i u Hrvatskoj“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari