Ambasador Lo Kašo: Italija ohrabruje Srbiju da deluje u pravom smeru 1Foto: EPA/CLAUDIO PERI

Odlazeći italijanski ambasador Karlo Lo Kašo izjavi je da Italija „uvek bila nepokolebljivi zagovornik pristupanja Srbije i Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) i nastavlja da smatra politiku proširenja, kojoj je potrebno dati novi zamah, jednom od okosnica u odnosima sa zemljama regiona“.

„Srbija je poslednjih godina aktivno sprovodila ključne reforme. Ove napore EU je postepene priznavala i oni su omogućili postizanje važenih rezultata u napretku pristupnih pregovora, a poslednja u nizu bila je reforma pravosudnog sistema“, rekao je Lo Kašo za Blic, koji podseća da Italija danas obeležava Dan Republike.

Međutim, naglasio je, „ostaje još mnogo toga da se uradi“.

„Nadamo se da će nova Narodna skupština i nova Vlada, već od samog formiranja, odlučno nastaviti već započeti posao. Trenutna međunarodna situacija, koju karakteriše rat u Ukrajini, zahteva od srpskih insistucija da ulože dalje napore, posebno u pogledu usklađivanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom  politikom EU. Kao prijateljska zemlja ohrabrujemo ih da deluju u pravom smeru“, rekao je Lo Kašo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari