Ambasador Nemačke u Prištini: Postizanju dogovora o registarskim tablicama važan znak za predstojeće razgovore 1Jurn Rod, ambasador Nemačke u Prištini Izvor: Tviter

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode ocenio je danas da su dobre vesti iz Brisela o postizanju dogovora Kosova i Srbije o registarskim tablicama važan znak za predstojeće razgovore o otvorenim pitanjima.

„Zaista dobre vesti i dobar znak za dalje predstojeće razgovore o otvorenim pitanjima“, naveo je Rode na Tviteru.

On je uz objavu podelio i izjavu šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja o dogovoru o registarskim tablicama koji je u sredu uveče postignut u Briselu, u kojoj je Borelj istakao da će dogovor omogućiti da se izbegne dalja eskalacija.

„Beograd i Priština dogovorili su se večeras o merama kojima će se izbeći dalja eskalacija, ali i da će se hitno skoncentrisati na predlog za normalizaciju svojih odnosa, koji je ovog septembra predstavio posrednik EU i koji su podržale Nemačka i Francuska“, navodi se u Boreljovom saopštenju koje je na svom Tviter nalogu objavio portparol EU Peter Stano.

U tom tekstu se navodi da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice a da će Kosovo obustaviti sve dalje radnje kada je reč o preregistraciji vozila.

„Evropska unija će obezbediti da se ključna pitanja i principi o normalizaciji odnosa rešavaju u kontekstu tog predloga, kao i da su strane razumele i da prethodnih 11 sporazuma postignutih u dijalogu moraju da se primene“, naglasio je visoki predstavnik.

„EU poziva strane da u narednim danima razgovaraju o narednim koracima u okviru predloga sa ciljem predstavljanja rezultata sledeće Specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i sledećeg ažuriranja poglavlja 35 za Srbiju“, istakao je Borelj.

„U slučaju opstrukcije bilo koje strane, posrednik EU može da prekine proces. EU i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastaviće da posreduje u procesu normalizacije odnosa i redovno obaveštavaju države članice EU i partnere o napretku koji su strane postigle“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari