Ambasador SAD u izjavi za Danas odgovorio Đilasu: Nova godina poziva na optimizam 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda; N1, Printskrin

Kao i sve druge zemlje, Srbija ima svoje izazove. Ali, nova godina poziva na optimizam i usredsređvanje na pozitivne aspekte naših odnosa. Dok ulazimo u 2023. godinu, verujem da je američko-srpsko partnerstvo snažno i da će samo biti još snažnije – kaže za Danas Kristofer Hil, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

On je u pisanoj izjavi ovako odgovorio na pitanje Danasa da li će odgovoriti predsedniku Stranke slobode i pravde, Draganu Đilasu, koji je nedavno na Tviteru reagovao na izjavu ambasadora SAD da su američke kompanije inspirisane da investiraju u Srbiju.

Naime, reagujući na objavu ambasadora na Tviteru da će američke kompanije ove godine više investirati u Srbiju jer u njoj vide „inspiraciju“, Đilas je naveo da „svakako podržava“ dolazak američkih investitora ali i upitao „šta ih tačno inspiriše“ da ulažu u Srbiju.

„Nivo ljudskih prava i sloboda, spoljna politika Srbije, medijske slobode, nezavisno pravosuđe, borba protiv korupcije, radnička prava ili nešto drugo“, upitao je Đilas u objavi na Tviteru.

Ambasador SAD Kristofer Hil je pre ove Đilasove objave izjavio u novogodišnjoj video-čestitki da u 2023. godini želi da vidi rad na zbližavanju ekonomija Srbije i SAD i posebno rad na zbližavanju njihovih naroda.

„Mislim da srpski i američki narod imaju mnogo zajedničkog i nadam se da ću uraditi sve što mogu da nas zbližim i da nam sledeća godina bude ispunjena“, rekao je Hil u video-izjavi na Tviteru.

Govoreći kraj svoje supruge Džuli Hil, pored ukrašene novogodišnje jelke, rekao da je bio toplo dočekan u Srbiji krajem marta i da se osećao dobrodošao.

„Uspeli smo da putujemo po Srbiji, vidimo razne gradove, upoznamo ljude gde žive i rade. Ovde se osećamo kao kod kuće i želim da zahvalim srpskom narodu zbog toga“, rekao je Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari