Ambasador Šib: Joksimović nije spomenula da se nova poglavlja mogu otvoriti samo ako ima napretka 1Foto: Miloš Lužanin

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je da ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović s pravom tvrdi da je iz perspektive Srbije pripremljeno pet novih poglavlja za otvaranje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (EU), ali da EU trenutno radi na proveri te procene.

„EU trenutno radi na proveri ove procene. To odgovora redovnoj proceduri. Međutim, ministarka nije spomenula da se nova poglavlja otvoriti samo ukoliko ima suštinskog napretka u posebno prioritetnim poglavljima. Srbija mora da ispuni svoje obaveze iz oblasti vladavine prava“, kazao je Šib za današnji „Blic“.

Naveo je da su tri najvažnije teme reforma pravosudnog sistema, implementacija medijske strategije i borba protiv korupcije i da bez napretka u tim pitanjima nema otvaranja novih poglavlja, kako „pregovori ne bi bili ugroženi“.

„Zamislite brod koji je upravo na remontu u brodogradilištu. Nema baš smisla modernizovati kabine putnika dok nisu popravljene mašine. Nažalost, nije isključeno da bi 2020. mogla biti izgubljena godina za pregovore Srbije o članstvu u EU ukoliko se konačno ne bude posvećenije radilo na popravci postrojenja u utrobi broda“, naglasio je on.

Istakao je da je optimističan i da ima puno poverenje da će nova vlada i skupština učiniti sve da nadoknade izgubljeno vreme.

Govoreći o sporazumu Beograda i Prištine postignutom u Vašingtonu, Šib je istakao da pozdravlja sve aktivnosti koje vode ka približavanju stavova Beograda i Prištine, „i samim tim poboljšavanju životnih uslova ljudi na licu mesta“.

„Sastanak u Vašingtonu je izraz spremnosti obeju strana za normalizacijom odnosa, što je potvrdio i sastanka u Briselu koji je usledio posle Vašingtona. Pre toga, predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i premijer (Kosova Avdulah) Hoti su s pravom naglasili da im je dijalog uz posredovanje EU prioritet. Iskreno se nadam da će se razgovri u Briselu što pre završiti“, kazao je Šib.

Istakao je da pozdravlja ono što je postignuto u Vašingtonu, ali da neki elementi tog sporazuma imaju potencijal da obe zemlje udalje od njihovog puta ka Evropskoj uniji.

„Premeštanje Ambasade u Jerusalim nije u skladu sa spoljnom politikom EU. Činjenica jeste da novi dogovori ne treba da budu u suprotnosti sa već postignutim rezultatima ili obavezama iz pregovaračkog okvira sa EU“, naglasio je on.

Šib je kazao da se nada da će nemačka kancelarka Angela Merkel u skorijem vremenu posetiti Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari