Ambasador Švedske prilikom obilaska izbornog mesta u Leposaviću: Važno je učestvovati 1Printskrin Kosovo onlajn

Ambasador Švedske na Kosovu Jonas Vesterlund danas je, posle obilaska glasačkih mesta u Leposaviću, izjavio da je „važno učestvovati na svim demokratskim izborima“ i da sa „žaljenjem konstatuje neučestvovanje Srpske liste“.

On je za Kosovo onlajn rekao da bi voleo da je situacija na severu Kosova drugačija, navodeći da je ovo prvi put da Srpska lista bojkotuje izbore.

„Srpska lista je osam puta učestvovala na izborima. Ovo je prvi put da ne učestvuju nažalost. Ali prema Ustavu Kosova izbori se moraju održati i to je odluka predsednika“, rekao je Vesterlund.

Na pitanje na koji način će glasovima samo troje ljudi na jednom biračkom mestu izbori biti priznati kao uspešni izbori, švedski ambasador je rekao da je još rano da se priča o tome i da će „sutra moći da se donesu zaključci“.

„Ali sada mislim da je važno učestvovati u izborima. Naravno da razumemo da je važno za obe strane da se sprovede ono što je dogovoreno u februaru i martu u Ohridskom sporazumu. Deo toga je obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština. To je takođe važno. Ali je i važno učestvovati na izborima“, rekao je ambasador.

Vesterlund će danas posetiti i Severnu Mitrovicu i Zubin Potok. ž

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari