Ambasador Ukrajine: Zbog manifestacija sa slovom "Z" ukrajinski državljani se ne osećaju sigurno u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ukrajinski ambasador u Beogradu Volodimir Tolkač izjavio je danas da je za njegovu zemlju „danas najvažnije da zaustavi rat i da očekuje podršku svojih partnera i u Srbiji i u Ukrajini“.

Navodeći da u Srbiji trenutno boravi 7.500 državljana Ukrajine, ambasador je rekao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem početkom juna posetio izbeglički centar u Vranju i da je imao prilike da vidi da „Srbija deli tragediju Ukrajine i da će nastaviti da podržava Ukrajinu“.

Međutim, manifestacije sa slovom „Z“ koje za Ukrajinu, kako je rekao, predstavlja fašističku svastiku, čine da se ukrajinski državljani ne osećaju sigurno u Srbiji.

On je u intervjuu za RTS rekao da je Vučić izrazio spremnost u lečenju ranjenih Ukrajinaca i obnovi infrastrukture.

Povodom hapšenja bivšeg čelnika ukrajinske obaveštajneslužbe SBU Andreja Naumova, koji je navodno priveden na graničnom prelazu Preševo pod sumnjom za pranje novca, Tolkač je rekao da se Naumov nije obraćao ambasadi za pomoć kao državljanin Ukrajine.

„Bolje je da se sačeka odgovarajući zahtev sa njegove strane da bismo poštujući zakone Srbije i Ukrajine mogli da razgovaramo o tom pitanju“, rekao je ambasador.

On je izrazio žaljenje zbog toga što se Ukrajina pominje kao lokacija sa kojih su stizale lažne dojave o bombama u Srbiji.

„Zastrašivanje i dojave o bombama nisu samo ukrajinski ili srpski slučaj“, rekao je ambasador i dodao da je potrebna dodatna istraga da problem bude rešen.

On je rekao da danas sa Srbijom „ima mnogo zajedničkih stvari“, a pre svega evropski put jer su ga obe zemlje izabrale, kao i da je važno intenziviranje ekonomske saradnje.

„U privredi treba da uvedemo zonu slobodne trgovine“, rekao je Tolkač i podsetio da je za Ukrajinu Srbija jedina zemlja u Evropi za koju postoje carinske barijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.