Ambasadorka Kine: Nakon pandemije države moraju da prevaziđu predrasude i da rade zajedno 1Čen Bo Foto: BETA/ Predsednistvo Srbije Dimitrije Goll

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je danas da je i pre korona virusa u svetu bilo raspoloženje protiv globalizacije, a da nakon pandemije države moraju da prevaziđu predrasude i neslaganja i da moraju da rade zajedno, jer nijedna ne može sama da se s tim suoči.

Epidemija je otkrila nedostatke i krhkost, kako u zdravstvenom sistemu, tako i u globalnom lancu snabdevanja i proizvodnje, istakla je ona na otvaranju Beogradskog strateškog dijaloga.

Čen Bo je prenela kineski stav da će posle korone ojačati jedinstvo u svetu, jer virus ne bira nacije i društvene sisteme.

Javiće se još snažnija čežnja ljudi za lepim životom. A svaka zemlja dužna je da izađe u susret pozivu svog naroda, objasnila je ona, ukazujući da ekonomski oporavak nije ništa manji od borbe protiv epidemije.

Kako je najavila, Kina će u narednom periodu dati dve milijarde dolara drugim državama za borbu protiv korona virusa.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko ocenio je da je veliki problem, a možda i kriza međunarodne saradnje nedostatak poverenja, a da je kriza sa korona virusom potvrdila mnogo stavova koje je njegova zemlja iznosila ranije.

On je upozorio da je očigledno da niko ne stoji po strani od pretnje virusom, za razliku od, naprimer, opasnosti od terorizma, o čemu su ozbiljno razmišljale samo zemlje koje su se nalazile u kriznom žarištu, dok su druge smatrale da će ih to zaobići.

Korona kriza pokazala je da je globalna pretnja i da nijedna zemlja i nijedan čovek ne može da sačuva sebe u „mirnoj luci“, napomenuo je Bocan Harčenko. On je naglasio da su u borbi protiv korone najefikasnije bile zemlje koje su sačuvale svoj suverenitet i institucije, kao i mogućnost da se prilagođavaju situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari