Američka komanda u Evropi za Glas Amerike: Kontinuirana saradnja sa Srbijom 1Foto: Ministarstvo spoljnjih poslova

Američka vojna komanda u Evropi (USEUCOM) sprovodi obuku sa Vojskom Srbije usredsređenu na potragu i spasavanje uz upotrebu helikoptera, rečeno je Glasu Amerike (Voice of America) u njenom sedištu u Štutgartu.

Obuka u Srbiji traje od 7. do 11. avgusta, precizirala je američka vojna komanda.

„Angažman je deo kontinuirane saradnje Srbije i američkih snaga koja je posebno usredređena na sticanje profesionalnog iskustva u postupanju i planiranju helikopterskih operacija potrage i spasavanja“, navedeno je u pisanom odgovoru.

Ona obuhvata, kako je navedeno, „upotrebu savremene opreme, pronalaženje i evakuaciju ljudi sa nepristupačnog terena u svim vremenskim uslovima“.

U obuci učestvuju pripadnici američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi, iz 31. borbenog krila 56. spasilačke eskadrile čije je sedište u bazi Avijano u Italiji, kao i 119. mešovita helikopterska eskadrila 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije.

Pukovnik Kori Šej, visoki zvaničnik i ataše za odbranu u Srbiji, najviši je predstavnik američke vojske na obuci, navela je američka Komanda.

„T je deo tekuće serije obuka, ali nije deo veće vežbe. Koristi se helikopter američkog Ratnog vazduhoplovstva HH-60 Pave Hawk koji će leteti od Beograda do Niša, kao i jedna letelica srpskog vazduhoplovstva“, precizirano je u odgovoru.

Američka komanda podvlači da se tokom obuke razvijaju sposobnosti i veštine važne posebno u vreme prirodnih katastrofa.

„Kroz takav vid saradnje Sjedinjene Države i njeni partneri imaju mogućnost za jedinstvenu i brzu reakciju“, navedeno je u odgovoru.

Ministarstvo odbrane Srbije je ranije saopštilo da u poseti Ratnom vazduhoplovstvu i protiv-vazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije boravi delegacija Evropske komande Oružanih snaga SAD radi razmene iskustava u oblasti traganja i spasavanja.

Delegacija Evropske komande Oružanih snaga SAD bila je u Srbiji sličnim povodom 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari