Američki ambasador sa zgarišta zapaljene srpske kuće na Kosovu zatražio procesuiranje odgovornih 1foto: Printscreen/Twitter/@USAmbKosovo

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džef Hovenijer osudio paljenje kuće srpske povratničke porodice Jozić na Kosovu i Metohiji.

„Ovde sam u domu, uz dozvolu porodice, ovde u Istoku. Ovaj dom je meta napada požarom ove nedelje. Dom je IOM predao porodici koja je nameravala da se vrati na svoju imovinu“, sa zgarišta zapaljene kuće poručio je američki ambasador.

Tri dana nakon što je preuzeo ključeve svog novog i obnovljenog doma u selu Verići kod Istoka, Svetislavu Joziću je juče zapaljena i ova nova kuća.

On se, kada mu je komšija Albanac javio za požar, nalazio u Jagodini, u očekivanju da pristigne nameštaj.


Osim što su kratko slučaj okarakterisali kao „požar“, policija se javno nije više oglašavala. A prve osude su stigle od OEBS-a i Kancelarije za KiM.

Zgarište je danas obišao američki ambasador Džefri Hovenijer.

Pridružili su mu se ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić i gradonačelnik Istoka, Iljir Ferati, kao i osoblje IOM, kako bi, prema potvrdi ambasadora, utvrdili kako da se popravi šteta.

„Hoću da osudim ovaj napad podmetanjem požara i zastrašivanje proodice koja je ostvarivala svoje pravo da se vrati u svoju kuću“, naglasio je u video poruci iz zapaljene kuće Hovenijer.

Međunarodna zajednica, naglašava, veoma ozbiljno shvata prava raseljenih lica da se vrate svojim kućama.

„Sa dostojanstvom, bezbedno, da zahtevaju nazad svoju imovinu. Ovo je pravo utkano u kosovski zakon i ostalim međunarodnim instrumentima koji su prepoznati i u kosovskim zakonima“, naglasio je američki diplomata.

„Osuđujemo ovaj kriminalni čin. Od kosovskih vlasti očekujemo da identifikuju odgovorne za napad i da ih odmah procesuiraju i i cenim dosadašnje napore kosovske vlasti u pružanju podrške ovoj porodici“, kazao je Hovenijer.

Dvostruko više Srba napustilo je Kosovo i proterano iz svojih kuća od ’99. Oni se nisu vratili. A trend odlaska srpskog stanovništva prisutan je i dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari