Američki kongresmeni traže zajednicu albanske manjine na jugu Srbije po ugledu na ZSO 1Foto: Printscreen/YouTube/ CBS Sunday Morning

Pred današnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, američki kongresmeni Riči Tores i Džim Hajms uputili su pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu pozivajući ga da se u pregovore uključi i pitanje zaštite albanske manjine u južnoj Srbiji.

– Nedavno je rečno da će Zajednica srpskih opština biti inkorporirana u dijalog kako bi se osiguralo da srpska manjina koja živi na Kosovu ima svoja prava. Apelujemo na vas da se založite za reciprocitet i za sličnu zajednicu albanske manjine koja živi na jugu Srbije – stoji u pismu koje je upućeno 16. marta, a koje je objavljeno na Tviteru.

U pismu se navodi da dijalog koji se danas održava treba da vodi ka potpisivanju konačnog i obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, uključujući međusobno priznanje.

Dalje se navodi da je jedan od izazova da se osiguraju prava srpske manjine na Kosovu i kosovske manjine u Srbiji.

-Imajući u vidu istoriju konflikata u ovom regionu, ako se poštovanje takvih prava ne bi osiguralno na jednak način drugi aspekti dogovora mogli bi biti ugroženi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari