Amerika i Rusija su i političke metafore

Tribina Atlantskog saveta o "građanima Srbije između Istoka i Zapada"

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Nacionalisticka i konzervativna a druga progresivna i politicki korektna a treca autosovinisticka i izdajnicka.

  2. „a poslednjih decenija i kroz postojanje dve Srbije: jedne, nacionalističke i konzervativne i druge politički korektne i progresivne, između kojih je dijalog nemoguć – navela je Dunjić Jovanović.“

    Precizniji opis za ovu drugu Srbiju bi bio: autosovinisticka i sa stokholmskim sindromom.

  3. Krstaški ratovi po ideji Katoličke crkve, a za oslobođenje Isusovog groba i Jerusalima od muslimana, vođeni tokom dva veka, bili su glavni uzrok pada u petovekovno ropstvo, a time prekida civilizacijskog napretka balkanskih naroda pravoslavne vere. Kada je papa Urban II 1095. godine pozvao na Četvrti krstaški rat, bogataši su to prihvatili sa radošću, dok su niži slojevi društva, upravo oni za koje su se Jovan i Isus žrtvovali, umirali od gladi i bolesti. Tek 1291. godine, tokom sedmog pohoda na Bliski istok, krstaški ratnici su bili pobeđeni, kada su ih osmanlijski Turci izbacili iz poslednjeg uporišta, grada Akre. Za pravoslavne narode, prolazeći preko njihovih teritorija, krstaši su bili beskrupulozni pljačkaši, siledžije i ubice. Turski pobednici su odlučili da se osvete vatikanskim krstaškim osvajačima. A da bi muslimanski ratnici ostvarili svoj cilj, da osvoje Rim, Beč i druge centre naroda katoličke vere, trebalo je da pregaze nas pravoslavne vere.
    Upadom Azijata islamske vere na Balkan, čiju su silu u formiranju podstakli krstaški ratnici, sprečeno je stvaranje nacionalne države pravoslavnih Slovena, Srba, Bugara i Makedonaca, koji su imali istu veru, isti jezik – staroslovenski, isto pismo svete braće Kirila i Metodija iz Soluna. Ta bi se nacionalna država formirala pre Francuske (17. vek), a imala bi izlaz na šest mora, u kojoj bi Vlasi i Grci bili nacionalne manjine, dok Albanci ne bi uspeli da se nacionalno instaliraju i oforme na Balkanu. Posledice navedenog traju i danas, preciznije, one su večno učinjeno zlo.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Politika

Naslovna strana

27. novembar 2021.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.