Ana Brnabić kritikovala Ćutu zbog odbijanja "pružene ruke" 1foto: S.S./ATAImages

Ana Brnabić, presednica Narodne skupštine, kritikovala je na platformi Iks, Aleksandra Jovanovića Ćutu, poslanika Ekološkog ustanka (SPN), podelivši naslov sa portala N1.

„Aleksandar Jovanović Ćuta: Kad god Ana Brnabić pružu ruku, bežite od nje“, glasi snimak naslova teksta sa portala N1 koji je Brnabić podelila uz svoj opširan komentar.

„Dijalog predstavlja jedini put ka rešenju problema. Ne postoji drugi civilizovan način osim kroz razgovor i postizanje kompromisa, koji podrazumeva da obe strane prihvate određene aspekte onoga što druga strana predlaže.

Sve dok se koristi ovakav rečnik ultimatuma i ulice, jasno se vidi da nema spremnosti za ozbiljan razgovor. Uvrede i pretnje samo potvrđuju da „Srbija protiv nasilja“, ili makar jedan deo njih, nemaju nikakvu želju ili nameru da razgovaramo i tako promenimo političku klimu u Srbiji.

Uvrede me neće sprečiti da, zajedno sa Vučićem nastavim da insistiram na razgovoru jer verujemo da je to u najboljem interesu našeg društva.

Moja ruka ostaje pružena, moja vrata otvorena“, piše u objavi Ane Brnabić na bivšem Tviteru.

Podsetimo, Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine, raspisala je 3. aprila izbore za Skupštinu Beograda za 2. jun, bez dogovora sa dve glavne opozicione koalicije Srbija protiv nasilja i NADA, koje su najavile da tih izbora za njih neće biti, jer nije ispunjen uslov da beogradski izbori budu istovremeno održani sa ostatkom lokalnih.

Lokalnim skupštinama u preko 80 samouprava, izbaranih 2020, mandat ističe tokom leta. U decembru su zajedno sa vanrednim parlamentarnim održani su vanredni beogradski izbori, istovremeno sa izborima u 65 lokalnih samouprava, čiji su mandati skraćeni ostavkama gradonačelnika iz SNS-a.

Ana Brnabić je odbila uslov o istovremenom održavanju beogradskih i lokalnih izbora, tvrdeći da ne može da učini istorijski nedemokratski presedan donoseći odluku da skraćuje mandate, jer taj presedan u budućnosti može biti zloupotrebljen protiv narodne volje.
Iz redova opozicionih koalicija SPN i NADA uzvraćaju da skraćivanje mandata, pa i njoj lično, kao premijerki prilikom ranijih izbora nije bio problem, jer je to odgovaralo vladajućoj koaliciji i SNS-u.

Takođe ističu da vlast do 18. aprila može da promeni Zakon o lokalnoj samoupravi i produži rok za lokalnu kampanju sa sadašnjih najdužih 90 na 150 dana, i onda bi se svi lokalni izbori, pa i beogradski, po ovom tumačenju, mogli održati istovremeno.

Nakon što su propali pregovori vlasti i opozicionih SPN i NADE, koje je vodila Ana Brnabić, opozicija je saopštila da za nju izbori 2. juna u Beogradu ne postoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari