Ana Brnabić: Predsedniče ako me ne ubijete, do 2027. imaćemo i fakultet muzičke umetnosti 1Foto: Printscreen/TV Pink

Premijerka Srbije Ana Brnabić je tokom predstavljanja plana „Srbija 2027 – skok u budućnost“ najavila da će 2027. izvoz Informaciono komunikacionih tehnologija usluga biti 10 milijardi evra, a da je prošle godine iznosio između 3,5 i 3,6 milijardi evra.

To je prema njenim rečima, kvantni skok.

Ona je najavila izgradnju novih naučno-tehnoloških parkova i poručila da će 2027. Srbija biti zemlja budućnosti uz ulaganja u obrazovanje, dualno obrazovanje…

Prema njenim rečima, Srbija jedna od 11 zemalja na svetu prema UNESKU koja je uvela osnove veštačke inteligencije u svoj obrazovni program.

– Pored svih ratova ili potencijalnih žarišta ratnih, broj jedan izazov veštačka inteligencija i promene koje donosi – istakla je ona.

Prema njenim rečima, zemlje pobednice u 21. veku biće one koje će uložiti u superkompjuter, naučnu infrastrukturu, era je automatizacije.

– Pobednici će biti samo oni koji su najinovativniji, najkreativniji i najmaštovitiji. Zato što kada sve automatizujete, kao pobednici vam izlaze oni koji mogu da stvore nešto novo i neku dodatnu vrednost. Zato je možda neuobičajeno u ovom delu prezentacije ulaganje u kulturu. Jer kreativnost i stvaralaštvo je na raskrsnici između tehničkih nauka, prirodnih nauka i društevnih nauka i kulture. Tako da ćemo mi, predsedniče ako me ne ubijete, do 2027. imati i fakultet muzičke umetnosti, oko koga se dosta raspravljamo, dodatni aneks fakultet likovnih umestonosti, primenjenih umestnosti – najavila je ona.

Vučić je objasnio zašto „postoji svađa prijtelja“ oko fakulteta muzičke umetnosti, jer postoji pitanje koje mora da postavi a to je: imamo li para i možemo li sve da izdržimo.

– Imaćemo, ali ćemo mi to morati da platimo – kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari