Ana Brnabić se svađa umesto da analizira rad Vlade 1Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/DS

Rasprava premijerke Ane Brnabić sa novinarkom N1 Žaklinom Tatalović prilikom predstavljanja rezultata godinu dana rada aktuelne Vlade Srbije je potpuno u skladu sa manirom komunikacije SNS i pokazuje da je Brnabić govorila iz uloge funkcionerke SNS a ne predsednice Vlade, zbog čega je ovaj nastup „kontinuitet Ane Brnabić – partijske radnice“, ocenjuju sagovornici Danasa.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je sa ministrima Vlade govorila o prvih godinu dana rada te institucije naglašavajući kao posebne uspehe ekonomski rast i borbu protiv kriminala, kao najveći izazov istakla je nemire na Kosovu i Metohiji, ali i borbu sa pandemijom, dok za sve ministre u Vladi ima samo reči hvale.

Zbog nepopustviljve odbrane ministara iz svog tima, posebno onih koji su akteri različitih afera, Brnabić je ušla u raspravu sa novinarkom televizije N1 Žaklinom Tatalović optužujući nju i televiziju N1 da „fabrikuje“ pomenute afere.

Tatalović je uputila pitanja o tome da li su ministri – Siniša Mali koji još uvek nije odgovorio građanima odakle mu 24 stana u Bugarskoj, ili Aleksandar Vulin koji nije objasnio kako je dobio od tetke iz Kanade 200.000 evra za kupovinu stana, „tim koji treba da vodi građane Srbije“ odnosno da je Brnabić ponosna na njih.

Brnabić je umesto odgovora o ministrima optužila N1 da širi laži o trećoj dozi vakcine, ističući da ona veruje „tajkunskim medijima“ koji su pisali o pomenutim aferama.

„Neću da odgovaram na to jer stalno fabrikujete afere i očekujete da odgovaram na gluposti, ali te stvari nisu tačne. Ako postoje, imamo nadležne institucije koje su u vreme ove i Vlade koju je vodio Aleksandar Vučić nezavisne i slobodne i koje rade svoj posao. Ako se dokaže da je bilo koja afera koju ste pomenuli i koje fabrikujete istina, ti ljudi više neće biti u Vladi. Ja sam zadovoljna svojim timom jer da nemamo tim ne bi imali rezultate“, rekla je ona.

Milivojević: Imputirati da N1 vodi kampanju protiv treće doze je u najmanju ruku za lekarsko preispitivanje

U ovom nastupu, Brnabić se ponela kao funkcionerka Srpske napredne stranke i neko ko vodi najveći odboro stranke u zemlji, a ne kao predsednica Vlade, ocenjuje za Danas politički analitičar Cvijetin Milivojević ističući da je njegov utisak da premijerka “ne želi da se meša u svoj posao”.

– Prvo, ovaj je nastup kontinuitet Ane Brnabić – partijske radnice. To je njena nova strategija komuniciranja, koju primenjuje već pola godine, od kada je, ostavkom doktora Stefanovića, dobila nameštenje na poziciji v.d. predsednika gradskog odbora SNS Beograd. Ona se u dnevnoj komunikaciji više odbranom svoje stranke i govori iz pozicije nekoga ko vodi najveći odbor stranke u zemlji, a mnogo manje govori kao predsednica vlade. Manir komunikacije koji koristi je propagandna mantra SNS koja je nažalost po građane Srbije bila uspešna i efikasna do sada, to je tzv. propagandno svrdlovanje u mozak – ističe Milivojević.

On naglašava da se premijerka, koja na tu poziciju nije postavljena voljom građana, već „oktroisana“ posle neleagalnih i nelegitimnih izbora, umesto uspesima Vlade bavila svađom sa novinarima te da je u tome otišla korak dalje kada je optužila N1 da piše protiv treće doze vakcine.

– Imputirati da N1 vodi kampanju protiv treće doze je u najmanju ruku za lekarsko preispitivanje – ocenjuje Milivojević.

Bursać: U maniru je SNS da tako oštro reaguje na sve kritike i štiti auru nedodirljivosti i odmah prelazi u napad

Da je Brnabić reagovala u maniru SNS ističe za Danas i politikolog Dejan Bursać dodajući da vladajuća stranka neće dozvoliti bilo kaqkavu spoljnu kritiku.

– U maniru je SNS da tako oštro reaguje na sve kritike i štiti auru nepovredivosti i nedodirljivosti, i odmah prelazi u napad. SNS stvara percepciju u javnosti da ne dopušta spoljnim akterima, bilo da je to opozicija, mediji, NVO, da oni nešto kadriraju i mešaju se u njihove „unutrašnje“ odnose. Ukoliko je neko u stranci problematičan, on će biti smenjen isključivo iznutra, kao što smo videli sa Stefanovićem – naglasio je Bursać.

Govoreći o godinu dana rada Vlade, on je podsetio da ona i jeste najavljena kao ograničena iz dva razloga – da bi se predupredili efekti bojkota i nedostatka legitimiteta, ali i zato što vlast nije znala u kom pravcu će se razvijati pandemija, te je ostavila prostora za „izvlačenje“ u slučaju većih problema. – Utom okviru od godinu dana oni su forsirali teme koje i inače forsiraju to su ekonomija i investicije i mislim da, sa te strane, njima nije problem da idu u ovaj izborni ciklus – navodi Bursać.

Sama premijerka je, odgovorajući na pitanja novinara, istakla da se na prevremene izbore, odnosno skraćenje mandata ove Vlade, ide zbog toga što su neki doveli u pitanje njen legitimitet.

„Čuli smo nakon prethodnih izbora da Skupština nema legitimitet zato što nema opozicije u njoj. Skupština će valjda imati pun legitimitet ako nekak, na “o-ruk” uguramo neke opozicione partije bez obzira što ne mogu da dobiju tri odsto podrške”, navela je ona.

Podsećanje na oročavanje Vlade

Ova vlada, na čelu sa premijerkom Brnabić (postala premijerka prvi put 2017. nakon što je tadašnji premijer Aleksandar Vučić izabran za predsednika Srbije), izglasana je 28. oktobra prošle godine u Skupštini Srbije, i za nju je glasalo 227 od 250 poslanika. Druga vlada aktuelne premijerke ima 23 ministra, 21 resor i pet potpredsednika.

Vlada je formirana četiri meseca od izbora održanih 21. juna i 1. jula 2020, dva meseca nakon zakazanih regularnih izbora, odloženih zbog pandemije virusa korona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je tada da će vlada trajati godinu dana i da će zajedno sa redovnim predsedničkim i beogradskim biti raspisani i vanredni parlamentarni izbora, što je ozvaničeno sada u petak, 29. oktobra. Tada je pod pokroviteljstvom Ivice Dačića, predsednika Narodne skupštine, potpisan dogovor dve vladajuće i šest opozicionih stranaka, kao i jednog građanskog udruženja o izbornim uslovima.

U tekstu se kaže da će spojeni izbori, uključujući i vanredne parlamentarne biti održani 3. aprila 2022.

Šta je naglašeno u premijerkinom izlaganju

* Razlika između 2020. godine i 2021. je da imamo vakcinu protiv korona virusa. Započela je i energetska kriza koju niko nije očekivao, neviđenih razmera, tako da je udarac i u svetu bio veći nego što se očekivao.

* Zadovoljna sam rezultatima uprkos izazovima. Sačuvali smo stabilnost i radna mesta, nezaposlenost nije rasla, imamo veći priliv investicija, imamo rast plata i penzija nastavili smo infrastrukturne projekte.

* U prvih godinu dana vlade napravljene su tri bolnice sa 2.000 postelja kako ne bi opteretili druge bolnice koliko je to moguće.

* Napravili smo sistem za prijavu vakcinacije, možda najefikasniji u Evropi. Da građani za 30 sekundi mogu da zakažu vakcinaciju i da preko sistema imamo kontakt sa svim građanima i obaveštavamo ih kada treba da prime drugu i treću dozu.

* Iskoristili smo kovid da napravimo nove strateške resurse. Nastavili smo da nabavljamo najinovativnije i najefikasnije lekove kako bi sačuvali živote u ovoj borbi i nismo pitali koliko to košta. Našli smo novac i način da imamo te lekove.

* Povećanjem od osam posto za plate u zdravstvu od januara i dosadašnjim povećanjima od početka pandemije, jedna medicinska sestra imaće značajno veću platu od Nove godine nego što je to imao lekar specijalista 2010. godine – plata jedne medicinske sestre će biti 61.500 dinara, a lekar na specijalizaciji je tada imao 50.000 dinara platu.

* Obećana je nepoštedna borba protiv kriminala, 4. februara je pao klan Belivuk-Miljković. Nastavlja istraga oko prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice i u toj istrazi ići će se do kraja.

* Izveštaj o pristupanju Srbije koji smo dobili iz EU je najbolji u poslednjih nekoliko godina.

* Ozbiljno smo se borili da pružimo podršku građanima, posebno penzionerima, koji će, mimo povećanja penzija, od početka pandemije, od aprila 2020, do februara 2022. godine dobiti ukupno, jednokratno 500 evra pomoći.

* Država je pomogla i svim punoletnim građanima, kao i sugrađanima na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari