Ana Brnabić: Srbija će nastaviti postepeno da se usklađuje sa EU 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Premijerka Ana Brnabić je nakon saastanka sa ambasadorima članica EU, istakla je da Vlada Srbije ostaje u potpunosti posvećena evropskim integracijama i da će nastaviti postepeno da se usklađuje sa Unijom.

Kako se navodi u opširnom saopštenju, objavljenom na nalozima Srpske napredne stranke na društvenim mrežam, Brnabić je rekla da se danas razgovaralo o tri osnovne teme – dijalogu Beograda i Prištine, usaglašenosti spoljne politike Srbije sa EU i reformama, od kojih je najvažnija ona u oblasti vladavine prava.

Brnabić je rekla da postignut sporazum u vezi tablica daje dodatno vreme mira i stabilnosti.

Ističe da je Srbija za to da se dijalog i razgovori nastave.

„Bolje da imamo razgovore hiljadu godina, nego konflikt jedan dan. Mir je najvažniji i mi ćemo se i dalje zalagati za dijalog, razgovore, kako bismo sačuvali mir i stabilnost“, rekla je Brnabić.

Kada je reč o usaglašenosti sa spoljnom politikom, Brnabić je rekla da je ta tema uvek kompleksna.

„Imamo određena neslaganja, ali imamo i dobar razgovor u vezi sa tim, razmenu argumenata i za sada prilično razumevanje. Srbija će nastaviti da se postepeno usklađuje i da evropske vrednosti zajedno promovišemo. Mi smo posvećeni članstvu u EU i mislimo da je Unija najbolje mesto za naše građane i privredu“, navela je Brnabić.

Brnabić je rekla da je razgovarano o tome da se implementiraju zakoni u skladu sa promenom ustava i to do kraja prvog kvartala sledeće godine.

„To ide dobro i verujem da neće biti većih problema. Vlada će uraditi svoj deo posla na vreme“, navodi Brnabić.

Ističe da je važna tema i sloboda medija i puna implementacija medijske strategije i svih medijskih zakona.

Brnabić je rekla da će zajedno sa medijskim udruženjima raditi i na tome i zamolila je da se i to završi u najkraćem roku, odnosno do kraja prvog kvartala 2023. godine.

Kako kaže, danas je razgovarano i o borbi protiv korupcije i implementaciji GRECO preporuka.

„Trudićemo se da obezbedimo punu transparentnost i da ponovimo ono što smo uradili da implementiramo sve GRECO preporuke“, navela je Brnabić.

Brnabić je ocenila da su preporuke koje je za Srbiju usvojio Evropski parlament vrednosno kontradiktorne u smislu principa.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, pojasnila da se jedna preporuka odnosi na usklađivanje sa sankcijama Rusiji, jer je ta zemlja prekršila teritorijalni integritet međunarodno priznate države, a u drugoj se traži da se Srbija sama odrekne svog teritorijalnog integriteta.

„Jedna preporuka kaže Srbija može da postane član EU samo ukoliko se saglasi sa sankcijama Ruskoj Federaciji, jer je Rusija prekršila teritorijalni integritet jedne međunarodno priznate države, sa čim se mi slažemo. A druga preporuka je, vi možete da nastavite svoj evropski put samo ako se sami odreknete svog teritorijalnog integriteta.

Tako da je poimanje teritorijalnog integriteta i nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država kakva je Ukrajina ili Srbija, u preporukama određenih parlamentaraca, potpuno vrednosno kontradiktorno“, rekla je Brnabić.

Kako navodi, u jednom trenutku Srbija treba da se usaglasi sa sankcijama zato što je neko prekršio teritorijalni integritet koji je nepovrediv, a onda u drugom trenutku ne samo što je naš teritorijalni integritet povrediv, nego sami treba da ga se odreknemo.

„Time nisu učinili veliku uslugu ni našem evropskom putu, a ni proširenju EU“, ocenila je Brnabić i dodala da takvi signali koji idu od određenih evroparlamentaraca prema Srbiji, svakako ne pomažu popularnosti EU u Srbiji.

Kada pričamo o evropskom putu Srbije, rekla je Brnabić, zaista je važno da imamo jaku podršku naših građana na tom putu.

„Ne možemo to sami, ne možemo stalno da slušamo predsednika Aleksandra Vučića koliko nam je važna EU, da je to najbolje za nas, da odatle dolazi najviše investicija, da nam je to najveće spoljno tržište, da u vrednosnom smislu vladavine prava to jeste najbolje društvo, a da onda od nekih evroparlamentaraca imamo ovakve preporuke za Evropsku komisiju“, navodi Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari