Analitičar: Normalizacija odnosa sa Srbijom i integracija Kosova u EU ne mogu biti odvojeni procesi 1Foto: BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/

Politički analitičar Artan Muhadžiri ocenio je da normalizacija odnosa sa Srbijom i integracija Kosova u Evropsku uniju (EU) ne mogu biti dva odvojena procesa, kako je na samitu u Skoplju zatražio kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kurti je juče posle samita „Zapadni Balkan u susretu sa EU“ rekao da kad god ima priliku zahteva da se proces članstva Kosova u EU odvoji od procesa normalizacije odnosa sa Srbijom.

„To nije moguće jer normalizacija odnosa ima izuzetnu geostratešku i geopolitičku težinu. Ceo demokratski svet traži da se postigne konačan dogovor, da se krene napred i pređe u novu fazu. Iz tog razloga Kurtijev zahtev neće biti prihvaćen. To je nerealno jer bi svi ovi međunarodni napori bili stavljeni na čekanje. Ne verujem da čak ni SAD i EU to mogu da urade. Svi su zainteresovani da se Kosovo i Srbija dogovore. Bez toga, ne verujem da će biti napretka u evropskim integracijama“, rekao je Muhadžiri za KTV.

Ocenio je da Kurti treba da „napusti ove političke igre“ i da se fokusira na konačni dogovor jer „svako odlaganje ide na štetu građana Kosova“.

„Kosovo je daleko od EU integracija – u nekim aspektima je (Kurti) kriv, u nekim aspektima krivica je nekog drugog. To je neka vrsta magle koja prati Kosovo više od 20 godina. Konačni sporazum bi razjasnio ovu poziciju i otvorio put integraciji. Kurti treba da prevaziđe sebe kao bivšeg opozicionara, a ne da se uhvati u ove male političke igre jer je to samo gubljenje vremena. Kosovo nema vremena za gubljenje“, dodao je Muhadžiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari