Analitičari o kandidaturi Danijele Sremac 1

U trci za predsednika Srbije učestvovaće i jedna žena, Srpkinja iz Vašingtona.

Njenu kandidaturu je najavio njen potencijanlni protivkandidat Bratislav Jugović, pre nego što je ona javno saopštila da će se kandidovati za predsednika Srbije.

Reč je, kako preosi portal Komentar press, o jednoj harizmatičnoj osobi bliskoj republikancima koji su pobedom Donalda Trampa preuzeli vlast u SAD. Koja je njena uloga na predsedničkim izborima i da li je Jugovićeva ocena da je Danijela Sremac „trkač“ Vuka Jeremića njegov način da obesmisli njenu kandidaturu ili je to njena prava uloga na predsedničkim izborima – za komentarpress.net komentarišu Dejan Vuk Stanković, politički analitičar i Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktorplus“

– Deluje najmanje čudno da postoje anonimni politički trkači bilo koga, pa i Vuka Jeremića. Nejasno je šta uopšte znači taj pojam „trkač“? Jeremić nije kandidat dijaspore, iako je živeo u Americi. Ova izjava dokazuje da su pravila kandidovanja isuviše fleksibilna i da, iako ima demokratski kapacitet, nije shvaćena ozbiljno. U Americi imate dva ozbiljna kandidata i oko 300 miliona birača, Srbija ima pedeset puta manje biračko telo, a kandidata ima previše, a pobednika, pre početka izborne kampanje, onoliko koliko i kandidata. Uostalom, sve kandidature, mimo parlamentarnih stranaka i koalicija su neozbiljne. Dakle, svi podjednako i kandidat dijaspore koji je nepoznat javnosti, Vuk Jeremić za koga se ne zna da li je kandidat, pa donekle i Saša Janković, koji je deo pravno-političkog sistema podržan od vlasti, a već godinu dana je neformalni kandidat dela opozicije, i svi drugi znani i neznani koji će njihovim stopama, kaže Dejan Vuk Stanković za Komentar press.
 
Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktorplus“, smatra da se Jugović pokazao kao dosta dobro obavešten čovek sa ozbiljnim analizama, pogotovo za nekog ko je i sam učesnik u političkom životu Srbije.

– Što se konkretne teme tiče, sama po sebi je interesantna, ako se u obzir uzme biografija potencijalne kandidatkinje. Ipak, poslednjih meseci se pominje puno kadidata i to smanjuje interesovanje građana za predsedničke izbore, čak na nivo manje nego pre, recimo, pola godine. Čini se da trenutno preovladava zatišje i na taj način uloga tzv. trkača je značajno manja, ocenuje Pejić za Komentar press.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari