Analitičari različito ocenjuju šta je motivacija predsednika da najavljuje povlačenje 1Cvijetin Milivojević Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora biti svestan da izbora neće biti ako ne počne da poštuje Ustav, komentarišući tako njegovo učestalo isticanje da će naredne godine neko drugi preuzeti vođenje Srpske napredne stranke (SNS).

„Ovo je samo jedan od elemenata njegovog nepoštovanja pozitivnog zakonodavstava ove zemlje, to da je postao predsednik države a istovremo ostao predsednik stranke“, rekao je Milivojević za agenciju Beta.

On je naveo da pozitivno zakonodavstvo Srbije ne preporučuje da predsednik države istovremeno bude i predsednik stranke, ali je dodao da je „još drug Tito govorio da se ne treba držati zakona kao pijan plota ako zakon, kao u ovom slučaju, Vučiću ne ide u prilog“.

Medutim, kako je Milivojević podsetio, kod Vučića postoji breme primera Tomislava Nikolića, njegovog prethodnika na čelu stranke, kojeg je upravo Vučić „naterao“ da podnese ostavku na to mesto i postane predsednik svih građana.

„U najmanju ruku od Vučića, čak i da ne pominjemo zakon, već zbog normalne etike, očekujem da on svojim primerom pokaže da to što je on predlagao Nikoliću neće boleti ni njega da isto uradi, pogotovo ako želi da ostane predsednik države“, rekao je politički analitičar.

Milivojević je ocenio da bi Vučić, ako ode sa čela stranke, došao u opasnost da izgubi sadašnji uticaj u njoj, ali „on za sebe kaže da je najhrabriji na svetu“.

Prema rečima Milivojevića, postoji čitav „mozaik“ Vučićevog nepoštovanja Ustava, jer je i „premijer, ministar spoljnih poslova, finansija, guverner Narodne banke“, dok je još važnije za državu i narod njegovo postupanje u kosovskom pitanju.

„On je sve, osim onog što nije predsednik države kako Ustav nalaže“, rekao je Milvojević.

Politički analitičar Dragomir Anđelković je ocenio da je ukoliko Vučić namerava da se u dogledno vreme povuče sa čela SNS to može da bude samo u funkciji stvaranja novih kadrova koji će u narednoj fazi preuzeti i državno kormilo.

„Namera je Vučića, verovatno, da dugoročno stvara novu generaciju lidera koji će moći u nekom narednom periodu, kada ne bude predsednik države, da preuzmu državno kormilo, odnosno da budu kandidati stranke za to“, rekao je Anđelković, podsetivši da Vučić ima mogućnost za dva predsednička mandata.

Prema rečima Anđelkovića, time što bi nekog podržao za mesto predsednika stranke, Vučić bi mu dao veliki kredibiltet i autoritet u stranci i na neki način ona bi se navikla da će ta ličnost jednom biti lider.

Na pitanje da li bi odlaskom sa mesta predsednika stranke Vučić izgubio uticaj u njoj, Anđelković kaže da je „rejting taj koji vuče stranku, u politici je ključ rejting“.

Prema njegovim rečima, nekada su partiju nosili Nikolić, dok je bio njen šef, i Vučić, koji je danas „potpuno dominantan“.

„Trebaće vreme da se neka nova ličnost toliko iskristališe kao lider da njegov rejting bude relevantan. Na osnovu rejtinga, popularnosti, Vučić će, čak i kad ne bude predsednik stranke, svakako imati uticaj“, ocenio je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari