Anđelković: Vučić će pokrasti sledeće izbore, opozicija da organizuje bojkot 1Foto FoNet Milica Vucković

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić organizovati krađu predstojećih izbora i da bi opozicija morala da bojkotuje glasanje ukoliko ne dođe do promene izbornih uslova.

Anđelković je agenciji Beta kazao da se u nijednoj zemlji u Evropi izbori ne održavaju u tako lošim uslovima po opoziciji kao u Srbiji.

Naveo je da nijedan od uslova koji su građani na protestima „Srbija protiv nasilja“ postavili vlastima nije ispunjen, „tako da nije stvoren normalan ambijent za održavanje izbora“.

„Vučić i sada ima mogućnost predizborne i izborne krađe. Predizborna krađa se ogleda u tome da on kontoliše više od 95 odsto medija koji stvaraju medijsku hipnozu, da javne resurse koristi kao partijske ili privatne i da birače potplaćuje iz državnog budžeta. Vučić stvara ambijent neizvesnosti i zastrašivanja i unapred priprema teren da namesti rezultate izbora po svojoj volji“, ocenio je Anđelković.

Dodao je i da tokom izbornog procesa ne postoji kontrola na biračkim mestima.

„Mi smo jedina zemlja koja nije uvela kamere na biračkim mestima. Nekada je Bugarska bila poznata po izbornim malverzacijama, ali taj probelm je rešila tako što je uvela kamere na svakom biračkom mestu. Vučić je galantno ponudio izbore jer zna da ga niko ne može sprečiti u izbornoj krađi“, istakao je analitičar.

Na pitanje Bete kakav bi trebalo da bude odgovor opozicije na loše izborne uslove, Anđelković je rekao da bi opozicija morala da bojkotuje izbore pod sadašnjim uslovima.

Pod sadašnjim uslovima, dodao je, opozicija ide na Vučićevu giljotinu.

„Cela opozicija bi morala da zauzme stav da će bojkotovati izbore ukoliko uslovi ne budu ravnopravni za sve učesnike. Ukoliko bi se Vučić suočio s bojkotom i racionalnim zahtevima opozicije koji bi bili predstavljeni svim svetskim centrima moći, moralo bi da dođe do značajnijih promena izbornih uslova“, kazao je on.

Anđelković tvrdi da će Vučić namestiti rezultate predstojećih izbora i da će time, zahvaljujući opoziciji, dobiti legitimitet da vlada Srbijom još nekoliko godina.

„Posle izbora neće vredeti ako opozicija kaže da su izbori bili namešteni i pokradeni, jer su pre izlaska na izbore znali da su uslovi neregularni“, istakao je analitičar.

Upitan da li se može očekivati reakcija međunarodnih faktora na izborni proces u Srbiji, Anđelković je kazao da bi opozicija trebala da traži pomoć za održavanje fer izbore i od Zapada i od Istoka.

Naglasio je da Vučić ispunjava gotovo sve zahteve Zapada, a jedino što neće da ispuni je demokratizacija Srbije.

„Predstojeći izbori su za Vučića ‘sve ili ništa’ i opozicija nema šanse ako se uslovi ne promene. Vučić mora da pobedi na sledećim izborima jer bi se u suprotnom njegova interesna zajednica raspala. Osim toga, da bi Vučić za tri četri godine sa Zapadom ispregovarao o mirnom povlačenju s vlasti bez konsekvenci, on sada mora da pokaže snagu, a za Srbiju bi bilo fatalno da on ostane vlasti još dve, tri ili pet godina“, zaključio je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari