Anđelković: Srbija odapinje strele prema Rusiji da bi dobila podršku Zapada 1Foto: Medija centar

„Od strane pojedinih naših državnih funkcionera često se odapinju strele prema Rusiji radi dobijanja kakve-takve podrške od strane Zapada. Te strele nisu otrovne, ali ipak mislim da su neodmerene i velika sila ne može da ne reaguje“, kaže politički analitičar Dragomir Anđelković povodom izjave premijerke Srbije Ane Brnabić koja je izazvala kritike portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

Reakcija Zaharove na račun „neodmerenosti“ izjave premijerke Srbije Ane Brnabić stigla je pošto je Brnabić rekla da Rusija danas radi u Ukrajini ono što su neke druge zemlje nama radile 1999. i 2008. godine.

Za Anđelkovića je ovo očekivana reakcija, uzrokovana „prilično jakim rusofobnim tonovima“ u domaćim medijima ali i u izjavama pojedinih srpskih funkcionera, kako on kaže.

– To su izjave koje definitivno nisu na liniji balansiranja niti su odmerene na način da su jednake prema Zapadu i prema Rusiji. Bez Rusije bi Kosovo odavno bilo članica Ujedinjenih nacija, a to se ne dešava jer Rusija ima pravo veta. Pošto mi tražimo tu vrstu ruske podrške, krajnje je neobično da sa naše strane dolaze neprijatni tonovi prema Rusiji – naglašava Anđelković.

On dodaje da Brnabić nije jedina koja se vodi ovakvom praksom već i da sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima različit način ophođenja prema zvaničnicima zapadnih sila, i prema predstavnicima Rusije.

–  Prema predstavnicima velikih sila uvek pokazuje poštovanje, kakvo velike sile i zaslužuju ali kao da se Rusija ne stavlja u red tih velikih sila već ponekad govorimo o Rusima kao da su zemlja iste veličine, negde pored nas. Mislim da njima smeta povremeno i taj način kako Vučić komunicira, a da ne govorimo o ljudima nižeg ranga koji često idu mnogo dalje – naglasio je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari