Andrić Rakić: Neodržavanje referenduma na Kosovu uvertira za zabranu izbora u aprilu 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ovaj Kurtijev potez će zasigurno imati dalekosežne posledice ne samo po aprilske izbore, već i po stabilnost kosovske Vlade, a ujedno i nastavak pregovora između Beograda i Prištine. Uzevši u obzir dosadašnje neuobičajeno po kosovske političare ponašanje Kurtija, najverovatnije možemo očekivati da će se aprilski izbori za građane koji žive na Kosovu održati kao i referendum u nedelju – u Vranju, Kuršumliji, Raški i Novom Pazaru – smatra Igor Marković iz NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice, koje komentariše odluku prištinskih vlasti da onemoguće Srbima glasanje na referendumu koji je održan.

Prema njegovim rečima, sudeći po saopštenju misije OEBS na Kosovu od subote, očigledno je da su pregovori u vezi sa održavanjem referenduma na teritoriji Srbije trajali određeno vreme i da dogovor nije postignut, čemu smo u nedelju i svedočili. Marković podseća da uprkos činjenici da su predstavnici zemalja Kvinte i posebno Vašington i Brisel uputili preporuku Prištini da omogući održavanje glasanja, ona nije urodila plodom isključivo zbog čvrstog stava Kurtija i njegove Vlade da se glasanje organizovano od strane Beograda neće više održavati na teritoriji Kosova.

– Jedna od ideja vodilja trenutne kosovske Vlade jeste jačanje i proširenje suvereniteta, ne samo na severu Kosova, već i u svim sredinama naseljenim pripadnicima zajednice kosovskih Srba. U tom smislu će Kurti dati sve od sebe da ne dopusti održavanje bilo kojih srpskih izbora na Kosovu, dok god mu traje mandat. Jedino što može promeniti takav stav jeste oštriji i ozbiljniji pritisak međunarodne zajednice na Kurtijevu Vladu, ali ne kao do sada – samo u obliku saopštenja. Oštra retorika koja će sigurno uslediti iz Beograda i Prištine može samo da pogorša i onako već krhki proces normalizacije koji praktično u poslednje vreme dostiže svoje najniže moguće tačke. Takve izjave su se mogle čuti kako već tokom nedelje, kada je ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi Goran Rakić najavio da je moguće da će se u slučaju onemogućavanja održavanja izbora na Kosovu uvesti mere reciprociteta – ukazuje Marković.

Prema njegovom viđenju, prvi test ovakvih nadgornjavanja će svakako biti kraj marta, kada ističe rok za postizanje dogovora o aranžmanu slobode kretanja.

Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice smatra da je neodržavanje referenduma na Kosovu uvertira za zabranu izbora u aprilu. Prema njenim rečima, presedan je napravljen, alternativa staroj praksi uspostavljena i zato misli da će biti nemoguće za Beograd da natera Prištinu da u aprilu ili bilo kada više u budućnosti, pregovara o organizaciji srpskih izbora na teritoriji Kosova.

– Do eventualne organizacije izbora može doći samo jednostrano – krijumčarenjem izbornog materijala i otvaranjem izbornih mesta uz veliki rizik od sukoba sa kosovskom policijom koja će sasvim sigurno intervenisati. Takav scenario nije nemoguć, ali u ovom trenutku mi se čini da Beograd ipak to neće uraditi jer može lako da bude okrivljen za izazivanje incidenata, posebno sada kada su pokazali da ima i drugog načina da se glasa. S druge strane, „rešenje“ po kom Srbi sa Kosova glasaju u drugim gradovima u Srbiji nije idealno jer podrazumeva da glasači putuju i do dva sata do svog biračkog mesta, a glasanje poštom ili na neki drugi način zahteva pregovore i konstruktivnost Beograda i Prištine što nije lako ostvarivo – zaključuje Andrić Rakić.

Podsetimo, kosovska skupština usvojila je rezoluciju kojom je zabranjeno Srbima da glasaju na referendumu o ustavnim promenama na Kosovu. Podsetimo, na dan održavanja referenduma, obraćajući se na protestu protiv zabrane izjašnjavanja, predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da će odluka o zabrani glasanja na referendumu proizvesti „nesagledive posledice“ koje će, kako je rekao, na severu Kosova dovesti do „uvođenja reciprociteta prema Prištini u svim oblastima u kojima Priština krši i negira ljudska prava Srbima“, izvestio je RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari